Premium

Filmrecensie:Wat sterk aangezette feelgoodfilm

Filmrecensie:Wat sterk aangezette feelgoodfilm
Scène uit ’Fisherman’s Friends’.
© Foto Rob Youngson

In 2010 dook een groep zeemannen uit Cornwall plotseling op in de Britse hitlijsten, nadat zij met hun shanty’s een platencontract in de wacht hadden gesleept.

Nog altijd laten deze vissers hun stemmen galmen: tijdens optredens her en der én in hun thuishaven Port Isaac.

Het naar hen genoemde ’Fisherman’s Friends’ romantiseert hun doorbraak.

Als een stelletje Londense muziekbobo’s tijdens een vrijgezellenfeestje stuiten op de zingende zeebonken, krijgt talentscout Danny (Daniel Mays) van zijn baas de opdracht hen een contract te laten tekenen.

Een misselijke grap, zo blijkt. Toch besluit hij ze te vertegenwoordigen. Niet alleen omdat hij de vissers zijn woord heeft gegeven, maar ook omdat de gescheiden dochter (Tuppence Middleton) van een van de zangers zijn hart sneller doet kloppen.

Daarnaast ontdekt de stadse Danny de waarde van de gemeenschapszin en de rijke historie van het vissersdorp, die ook tot uiting komen in hun traditionele folkmuziek.

Regisseur Chris Foggin lardeert dat verhaal - en de onvermijdelijke hobbels naar roem en liefdesgeluk - met pittoreske plaatjes en zeemansliederen.

Wat leidt tot een soms wat sterk aangezette feelgood-komedie in de lijn van films als ’The full monty’ en ’Calendar girls’.

Keelpastilles mee dus om onbeschaamd een traantje weg te kunnen pinken.

Net binnen