Premium

Sport Soest moet een ton aan besparing ophoesten

Sport Soest moet een ton aan besparing ophoesten
De sporthal aan de Dalweg. Aan de achterkant gaat de gemeente een tweede hal bouwen, kosten 7,7 miljoen euro.
© HMC
Soest

Vijf ton moesten de sportverenigingen in Soest bezuinigen in 2015, bij de invoering van een nieuw tarievenstelsel. Vier ton lukte, maar die laatste 100.000 euro, die staan nog open.

En die ton is al opgenomen in de (heel krappe) meerjarenbegroting tot 2023. Niet dat op stel en sprong de tarieven flink gaan stijgen. Verantwoordelijk wethouder Harrie Dijkhuizen (CU-SGP) gaat daarover in overleg met de Sportfederatie. Dat moet het komend voorjaar uitmonden in een tarievenvoorstel aan de gemeenteraad. Volgens Dijkhuizen is het alleszins redelijk dat er wordt nagedacht over de tarieven voor de huur van accommodaties. En dan gaat het vooral over de binnensporten. De buitensporten betalen een vast bedrag per jaar, vergelijkbaar met de tarieven in andere gemeentes. De binnensporters betalen per uur voor de zalen. De tarieven in Soest zijn laag, zegt Dijkhuizen: ,,Bijvoorbeeld: als je in Baarn een zaaltje wil huren in de sporthal, dan kost dat 63 euro per uur. In Soest is dat tien euro per uur. Sport is gezond, maar de die moet in zichzelf ook gezond blijven. De tarieven liggen hier significant lager dan elders. Is dat wel gezond?”

Daar gaat nu dus iets aan gebeuren. Dat kan best pijnlijk worden, omdat uit de evaluatie van de sporttarieven blijkt dat niet alleen de tarieven voor de binnensporten drieënhalf keer lager liggen dan regionaal, maar dat de contributie voor de leden op landelijk niveau en soms zelfs hoger dan dat ligt.

Dijkhuizen bestrijdt dat de tarieven voor de sportclubs zullen stijgen door de nieuwe sporthal aan de Dalweg. Maar toch zal de sport niet buiten schot blijven. Bij de presentatie van de begroting zei hij vorige week: ’Voor de 7,7 miljoen die de hal kost moet ook geld binnenkomen. Met de sportfederatie gaan we daarvoor een plan van aanpak opstellen.’

Net binnen