Premium

Ram op rotonde Koningsweg/Dalweg in Soest blijft liggen, ’gemiste kans van gemeente’ vindt kunstenaar Van Swieten

Ram op rotonde Koningsweg/Dalweg in Soest blijft liggen, ’gemiste kans van gemeente’ vindt kunstenaar Van Swieten
De ram vlak na de plaatsing in mei.
© Foto Bas van Swieten
Soest

De ram van de beeldengroep op de rotonde Koningsweg/Dalweg in Soest blijft toch liggen in de omringende beplanting. Bij de plaatsing in mei stond het dier nog fier op zijn poten. Maar de poten van het beeld werden rap ingegraven omdat er een bouwvergunning nodig was voor het kunstobject.

Nu blijkt dat de bouwvergunning inmiddels is verleend. ,,Het kunstwerk staat al op de juiste hoogte. Het project is inmiddels afgerond”, meldt een woordvoerder van de gemeente. Zoon Bas van beeldhouwer Cees van Swieten uit Leersum vindt het spijtig. ,,Een behoorlijke teleurstelling hoe de gemeente met onze creatie omgaat.”

In juni zag het er nog naar uit dat alles goed zou komen met de historisch verantwoorde beeldengroep op de rotonde. De ram van de beeldengroep zou na het verlenen van een bouwvergunning door de gemeente zijn fiere houding terugkrijgen.

De ram kijkt oplettend de Koningsweg richting Soest-Zuid op, de twee ooien liggen in de beplanting en kijken naar het verkeer dat vanaf de Dalweg komt.

Ram op rotonde Koningsweg/Dalweg in Soest blijft liggen, ’gemiste kans van gemeente’ vindt kunstenaar Van Swieten
De ram zoals hij nu op de rotonde ligt heeft meer weg van een te dikke teckel.
© Foto HMC

De poten vormen, hoe gering van hoogte ook, volgens de gemeente Soest een ’bouwwerk’. In afwachting van de juiste papieren werden de poten van de ram tijdelijk ingegraven tussen de planten op de rotonde. Want Soest vond poten afzagen van een kunstwerk te ver gaan.

Bas van Swieten toonde zich in juni sceptisch over de gang van zaken. Vlak na plaatsing van de ram en zijn ooien werden de beeldhouwer en zijn zoon door de gemeente teruggeroepen omdat er geen bouwvergunning was aangevraagd.

,,Door het ingraven van de poten was de ram zijn prachtige houding kwijt”, verklaarde hij eerder tegenover deze krant. Hij hoopte dat het kunstwerk snel hersteld zou worden.

Goedkoper uit

Maar het liep anders. Wie nu van de rotonde gebruik maakt, ziet echter in één oogopslag dat de poten van de ram nog steeds schuilgaan tussen de planten op de rotonde. Passanten die dagelijks langs de rotonde komen zien nog steeds geen pootjes. Er zijn geen sporen van graafwerk rond het stenen dier waardoor de conclusie gerechtvaardigd lijkt dat er helemaal niets is gebeurd.

Alles overziende vindt Van Swieten het een gemiste kans van de gemeente Soest. ,,Als ze gelijk een liggende ram hadden besteld waren ze op het geheel ongeveer 1000 euro goedkoper uit geweest.”

Overigens kan het schaap niet zomaar opgetakeld worden, benadrukt hij. ,,Hij moet eerst helemaal worden uitgegraven en vervolgens omhoog worden getakeld. Als ze dit niet doen en gewoon beginnen te takelen bestaat de kans dat de poten onder de steen loslaten. En als ze het laten zoals het is, is het een behoorlijke afgang en de ergste verkwisting van gemeenschapsgeld.”