Nobelprijs voor literatuur tweemaal toegekend

Stockholm

Twee namen worden donderdag in de Zweedse hoofdstad Stockholm bekendgemaakt als winnaars van de Nobelprijs voor de literatuur. Door schandalen en verwarrende commotie binnen de Zweedse Academie bleef de prijs vorig jaar in de kast staan, maar die gaat dit jaar alsnog worden uitgereikt.

Nadat Kazuo Ishiguro de Nobelprijs voor de Literatuur in 2017 in ontvangst had genomen, brak er een stormachtige periode aan voor de Academie, die elk jaar de prijs toekent. De club worstelde met het probleem rond Jean-Claude Arnault, de man van Academielid en dichteres Katarine Frostenson. Hij werd beschuldigd van verkrachting en is daar intussen voor veroordeeld. Daarnaast zouden Arnault en Frostenson tot zeven keer toe de naam van de winnaar hebben laten uitlekken.

Diverse leden van de Academie stapten naar aanleiding van het schandaal op en de toekenning van de literatuurprijs van 2018 werd uitgesteld. Inmiddels is de Academie weer compleet en wordt de prijs donderdag alsnog toegekend, net als die van 2019.