Von der Leyen maant tot haast

Brussel

Ursula von der Leyen, die de nieuwe Europese Commissie vanaf 1 november moet gaan leiden, maant tot haast nu 3 van de 26 leden van haar beoogde team zijn afgewezen door het Europees Parlement. "Er staat veel op het spel, het is nu noodzakelijk om samen met het parlement het proces te versnellen zodat Europa snel kan handelen", zegt de Duitse in een verklaring

Frankrijk, Roemenië en Hongarije moeten nu kandidaten leveren die haar goedkeuring kunnen wegdragen. Die moeten daarna de instemming krijgen van het parlement, dat volgens de planning op 23 oktober stemt over het hele team. Alle betrokkenen moeten tot doel hebben dat er voldoende tijd is om besluiten zorgvuldig te nemen, aldus Von der Leyen.

Zij zat donderdagmiddag al samen met de voorzitters van de drie grootste fracties en de parlementsvoorzitter. "We moeten niet uit het zicht verliezen dat de komende vijf jaar beslissend zullen zijn voor Europa in een moeilijke omgeving wereldwijd." Zij noemt als "grote uitdagingen" klimaatverandering, digitalisering en migratiestromen.

Mocht de deadline niet worden gehaald, dan zal Jean-Claude Juncker het dagelijks EU-bestuur wat langer moeten leiden.

Net binnen