Nederlandse multinationals investeren miljoenen in AI om kloof te overbruggen

Amsterdam

AI - kunstmatige intelligentie - heeft de toekomst. Een groep van vijf Nederlandse multinationals investeert de komende jaren miljoenen in AI-onderwijs en innovatie. Kickstart AI heet het project van Ahold Delhaize, ING, KLM, NS en Philips, dat donderdag werd gepresenteerd.

Onder andere de VS, het Verenigd Koninkrijk en China lopen nu voorop op het gebied van kunstmatige intelligentie, zeggen de initiatiefnemers. Zij willen de positie van Nederland als pionier en uitvinder van nieuwe technologieën versterken.

Dat doen ze door onder andere door geld uit te trekken voor de aanstelling van 25 hoogleraren en universitair docenten op Nederlandse universiteiten. Maarten de Rijke, hoogleraar aan de UVA en directeur van het Innovation Center for Artificial Intelligence: ,,Zonder een nationale AI-strategie en snelle actie blijft het ernstige tekort aan AI-talent in ons land een van de grootste obstakels bij het bereiken van het volledige potentieel van AI-talent en technologie. De gezamenlijke inspanningen van universiteiten en ondernemingen onder de Kickstart AI-vlag onderstrepen de urgentie die het versnellen van AI-onderwijs en het behouden van talent hebben, en toont hoe toegewijd we zijn aan samenwerking en de benodigde investeringen om de innovatie van kunstmatige intelligentie te versnellen.’’

Een ander onderdeel van het project is aandacht voor de gratis Nationale AI-cursus die door iedereen kan worden gevolgd. De vijf multinationals brengen dit initiatief onder de aandacht bij het grote publiek en bij hun eigen personeel en steunden bovendien een Engelstalige versie, om mee te helpen het streefaantal van 170.000 aanmeldingen in Nederland eind 2020 te halen.

De aankondiging van Kickstart AI komt een paar dagen nadat staatssecretaris Mona Keijzer de nationale AI-strategie presenteerde. Het kabinet stelt een miljard beschikbaar voor AI-ontwikkelingen.

Nationale AI cursus

Net binnen