Premium

Raadhuisplein Bussum en omgeving gaan voor half miljoen op de schop, maar er komt geen gehandicaptenlift

Raadhuisplein Bussum en omgeving gaan voor half miljoen op de schop, maar er komt geen gehandicaptenlift
Bussum

Het Raadhuisplein in Bussum krijgt een make-over. Ook de Landstraat en de achterkant van het gemeentehuis worden vernieuwd. Maar in de vijf ton die deze opknapbeurt gaat kosten is geen geld voor een lift voor rolstoelers.

Fractievoorzitter Arie Mastenbroek van het CDA probeerde middels een amendement nog wel voor elkaar te krijgen dat er toch een gehandicaptenlift bij het gemeentehuis zou komen. Dat is nodig omdat de huidige hellingbaan niet voldoet. Zeker scootmobielen kunnen de bocht halverwege de hellingbaan maar met moeite maken.

Hoewel er veel begrip was voor zijn pleidooi, kreeg zijn voorstel voor een gehandicaptenlift toch geen meerderheid. Jelmer Kruijt van het Goois Democratisch Platform bijvoorbeeld hamerde ook heel erg op extra aandacht voor ’inclusiviteit’, maar vond een lift daarvoor niet de juiste oplossing. Hij is bang voor vandalisme en storingen. ,,En als dan de hellingbaan ook nog eens weg is, kunnen mindervaliden helemaal niet meer naar binnen’’, uitte hij zijn bedenkingen.

Wethouder Nico Schimmel had ook alle begrip voor de wens van het CDA. Alleen had hij een andere reden om de gehandicaptenlift te willen. De aanloop naar de lift zou aan de zijkant van het gemeentehuis moeten komen. Zoals het nu is bedacht, liggen daar grote tegels, met veel ruimte ertussen. ,,Dat is gedaan voor de ’kliaatadaptie’. Een van de speerpunten die we hebben meegekregen voor de herinrichting’’, sprak de wethouder.

Wel beloofde wethouder Schimmel dat de bestaande hellingbaan nog eens wordt bekeken en waar nodig aangepast. In het bezwaar van het GDP dat het ’opleuken’ van het plein nu veel te duur is en dat er juist een motie was die opriep tot een sobere variant herkende de wethouder zich ook niet. ,,Dit is een sobere variant. Het huidige plan is het resultaat van enorm veel participatie op het hoogste niveau. Het indienen van meerdere sobere varianten zou daar geen recht aan doen’’, aldus Schimmel. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad was dit met hem eens en steunde het raadsvoorstel.

Net binnen