Premium

Stropers hadden illegale ’viswand’ van 300 meter in Loosdrechtse Plassen, boa’s boos over alweer derde vangst in korte tijd

Edwin van Keulen (li.) meet een dode snoekbaars, de 300 meter netten uitgerold naast hem. foto’s edwin van keulen
Loosdrecht

Nog geen twee weken na de met veel moeite aangehouden stroper op de Loosdrechtse Plassen is er weer een geval van grootschalige illegale visvangst. Een 300 meter lange ’muur van netten’ is op de Vierde Plas uit het water gehaald.

Het gaat om een honderden meters lange wand in water met en diepte van zo’n twee meter, legt opsporingsambtenaar Edwin van Keulen uit, die het met zijn collega’s ontdekte. ,,Dan staat het tot 80 cm hoog op de bodem. Je mag op deze manier niet vissen tussen april en november, en daar komt ook nog eens bij dat netten op dit soort plekken gevaarlijk zijn. Je zult maar met je zeilboot eroverheen gaan, dan kom je vast te zitten. Eerder al kregen mensen dit soort netten in hun schroef. Dat leverde vier- tot vijfduizend euro schade op.” Ook de natuur kan volgens Van Keulen flink last hebben van dit soort netten. ,,Denk eens aan aalscholvers en brilduikers die vast kunnen komen te zitten.”