Egelbescherming in Huizen luidt de noodklok: Heel snel meer vrijwilligers nodig om enorme toestroom egeltjes aan te kunnen [video]

Huizen

Prop- en propvol zit de egelopvang in Huizen. Ruim tweehonderd egels zijn er op het moment, en er komen er elke dag bij. Er zijn ook een hoop vrijwilligers, maar niet genoeg. Jenny Kleve van de Egelbescherming luidt de noodklok. „Als het zo doorgaat, moeten we mogelijk egels gaan weigeren.”

De Egelbescherming in Huizen heeft zestig tot zeventig vrijwilligers. Dat klinkt als heel veel, dat is het ook wel, maar we hebben er meer nodig”, schetst Jenny Kleve. „We hebben op dit moment zestig tot zeventig egeltjes in de opvang die afhankelijk zijn van flesvoeding. Ze krijgen drie keer per dag de fles, en dat kost een kwartier per keer. Dus reken maar uit...”

De opvang draait op dit moment van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op volle toeren. „We hebben er op dit moment ruim tweehonderd in huis. Overal staan bakken, soms zitten er wel acht egels in een bak.” En de binnengebrachte egels zijn stuk voor stuk in slechte conditie, gewond, verzwakt, onder de teken en de maden. „De medische handelingen en het verwijderen van ongedierte, dat kost allemaal heel veel tijd. We hebben deze maanden eigenlijk een permanente bezetting van minimaal tien mensen nodig om het aan te kunnen.”

Oktober en november zijn traditioneel de stressmaanden voor de egelopvang. „De jongen worden in augustus, september geboren. Die blijven dan een week of zes bij de moeder, en daarna moeten ze het zelfstandig opknappen. Dat gaat niet altijd goed, 75 procent van de jonge egels overleeft de eerste winter niet. En los van die jonkies: ook moeder egel heeft het zwaar. Die heeft wekenlang alle energie in het nestje gestopt, en moet daarna zelf in korte tijd een dubbele vetlaag opbouwen voor de winterslaap. In een periode dat er al minder voedsel is. En bedenk wel: die krantenberichten over zeventig procent minder insecten, dat betekent dus ook zeventig procent minder voedsel voor insecteneters. Zoals egels.”

Nieuwe vrijwilligers zijn - net als donaties - meer dan welkom bij de Egelbescherming in Huizen. Hulp is heel dringend nodig bij de verzorging, maar ook bij de administratie. Belangstellenden dienen minimaal 15 jaar oud te zijn en minstens zes uur per week beschikbaar te zijn. Aanmelden kan bij info@egelbescherming.nl.