Premium

Project Zuidasdok in pauzestand voor besluiten over spoor en A10 [video]

Project Zuidasdok in pauzestand voor besluiten over spoor en A10 [video]
Amsterdam

Na de schuifoperatie afgelopen weekend van een tunneldeel over de A10 en het spoor, is het even pas op de plaats voor het twee miljard euro kostende project Zuidasdok.

Eerst moeten er knopen worden doorgehakt over de twee extra sporen voordat weer gebouwd wordt aan delen voor de stationstunnel. Daarnaast wordt opnieuw gekeken naar nut en noodzaak van de verbreding en ondertunneling van de A10 ringweg.

Bij het informatiecentrum van de Zuidas in het WTC staan de tompoezen op tafel en vertellen de medewerkers enthousiast over het verloop van de klus van afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag. De snelweg A10 vanaf Schiphol naar de Zuidas was afgesloten, net als het spoor. Dat allemaal voor het inschuiven van een tunneldak. Dat werd door de snelweg geschoven. Op het tunneldak liggen nu twee sporen en ook de snelweg was op tijd weer begaanbaar.

Lees ook: Tunneldak A10 is met enige vertraging dan nu toch aan het schuiven [video]

Maar daarmee is de nieuwe voetgangerstunnel voor het station Zuid bij lange na niet klaar. De snelweg moet nog een keer opengebroken worden om een volgend tunneldak neer te leggen. Daar rijden voorlopig nog de auto’s, maar in de toekomst is er plaats voor twee nieuwe sporen zodra de weg onder de grond ligt.

Project Zuidasdok in pauzestand voor besluiten over spoor en A10 [video]
De nieuwe passagiersdoorgang.

Prorail en NS willen hier van vier naar zes sporen zodat alle internationale treinen vanuit Parijs, Brussel en Londen hier aankomen. Een besluit over het ontwerp moet nog worden genomen. Voor de Eurostar is het namelijk een vereiste dat passagiers en bagage worden gecontroleerd voordat ze in de trein stappen. Dat kan alleen op een afgesloten perron.

Metro

Ook moet nog een tunneldak onder de metrosporen worden geschoven. Dat tunneldak kan tussen de sporen worden gemaakt, zodat hiervoor niet het noordelijk deel van de A10 dicht hoeft. Een besluit over welk tunneldak nu als eerste wordt gemaakt, is nog niet genomen. Sowieso wordt het pas volgend jaar uitgevoerd. Dus even pas op de plaats.

Opening van de nieuwe ondergang van het station in 2021 is niet meer haalbaar. Het hele project rond de Zuidasdok is namelijk fors vertraagd. Eigenlijk had dit jaar al moeten zijn begonnen met de ondertunneling van de snelweg, maar recent heeft verkeersminister Van Nieuwenhuizen besloten om nog eens naar het hele project te laten kijken. Naar nut en noodzaak, naar mogelijke optimalisaties en versoberingen.

Project Zuidasdok in pauzestand voor besluiten over spoor en A10 [video]
Zodra de A10 ondergronds ligt, ontstaat bovengronds ruimte voor groen, de tram en het station. Extra sporen zijn nog niet ingetekend.
© impressie zuidas

Te duur

Dat op een moment dat na 25 jaar praten eindelijk is begonnen met dit megaproject. Het consortium van bouwers liet deze zomer echter weten niet binnen het gestelde budget van 1,9 miljard euro te kunnen blijven en ook de einddatum van 2028 is onhaalbaar. Er dreigt dus opnieuw een afzwakking van het plan.

Jarenlang was gemikt op ondertunneling van zowel het spoor, metro als snelweg, zodat de Zuidas niet meer doorsneden wordt. Boven de grond zou dan ruimte ontstaan voor woningen en kantoren. Die financiering mislukte. In de uitgeklede versie wordt de snelweg wel verbreed van vier naar zes rijbanen en gaat de weg over een lengte van een kilometer onder de grond. Het spoor en de metro blijven bovengronds.

Nu ook die plannen opnieuw tegen het licht worden gehouden, is een van de opties om niets te doen. Maar daarmee blijft de weg te smal om de groei van het autoverkeer op te vangen. Ook de herrie en uitstoot blijven, al gaan in toekomst steeds meer auto’s elektrisch rijden.

Tram

Een andere optie is alleen aan de zuidzijde de weg onder de grond te stoppen. Bovenop het tunneldak moet immers de nieuwe entree van het station komen, krijgt de sneltram uit Amstelveen de eindhalte, is plek voor bussen, een fietsenstalling en groen. Bovendien ontstaat zo ruimte voor de twee nieuwe sporen. Alleen al om die redenen is zeker aan de zuidzijde een tunnel noodzakelijk.

Project Zuidasdok in pauzestand voor besluiten over spoor en A10 [video]
De tramsporen uit Amstelveen lopen nu dood, maar moeten voor het station uitkomen op het tunneldak.

Een noordelijke tunnel, voor verkeer richting Schiphol, is minder noodzakelijk en minder urgent (kan later in de tijd). De nieuwe voetgangerstunnel bij het station, kan gewoon een noordelijke uitgang krijgen: onder dat deel van de A10 ligt een oude parkeergarage. Fasering is dus mogelijk. Vergroting van de capaciteit van het station Zuid blijft prioriteit houden, omdat het aantal passagiers verdriedubbelt en de metro een fatsoenlijk perron moet krijgen.