Premium

Spannende oorlogsvondst in Hilversumse zoldervloer; ’Heel bijzonder, we hopen dat we het verhaal erachter kunnen achterhalen’

Spannende oorlogsvondst in Hilversumse zoldervloer; ’Heel bijzonder, we hopen dat we het verhaal erachter kunnen achterhalen’
Robin Gouwswaard met het Landwacht-uniform uit de Tweede Wereldoorlog.
© foto studio kastermans/leon dakkus
Hilversum

Het is de topvondst uit de nog jonge carrière van Robin Gouwswaard als oprichter van de social media-pagina’s Hilversum in de Oorlog: een origineel Landwacht-uniform uit de Tweede Wereldoorlog. Gevonden onder een Hilversumse vloer. „Een uiterst bijzondere vondst voor de collectie Hilversum in de Oorlog.”

Het zal je maar gebeuren. Je verbouwt een huis, trekt wat vloerbedekking weg op zolder, en daaronder vind je een mysterieus luik. Onder de losse planken een verborgen ruimte. Daarin een oude kinderjas gemaakt van oud legerstof en een half vergaan uniformjasje met bijpassende pet met de Duitse adelaar erop. Klinkt als het begin van een spannend jongensboek, maar het gebeurde echt aan de Rigelstraat in Hilversum.

De vinders, een Amsterdamse familie die een huis hadden gekocht in Hilversum en aan het verbouwen waren geslagen, namen deze week contact op met Gouwswaard. Hij heeft de vondst inmiddels thuis liggen, bij de rest van de collectie. „Het zat ontzettend onder het stof natuurlijk. Je moet je voorstellen, het heeft daar ongeveer 75 jaar onder de vloer gelegen.” Prioriteit heeft een behandeling tegen motten. Niet alleen om de vondst goed te conserveren, ook om de uniformjasjes die hij al in zijn collectie heeft onaangetast te houden.

Uiteraard wil Gouwswaard het verhaal achter het uniform achterhalen. In oude adresboeken heeft hij teruggevonden dat de woning aan de Rigelstraat in de jaren voor de oorlog werd bewoond door een C.F. Ketelaar en een E. de Hoop. Hij hoopt dat die namen een aanknopingspunt zijn. „En er zit ook een naamplaatje op het uniform. Daar staat geen naam op, maar wel een nummer. We hopen met behulp van diverse archieven te kunnen achterhalen wie de originele eigenaar was.”

Waarom de oorlogskleding onder de vloer is verstopt, wie zal het zeggen. „Wachtmannen waren Nederlandse vrijwilligers in dienst van de Duitsers. Misschien zag de originele eigenaar aan het eind van de oorlog de bui hangen en heeft zijn spullen verstopt.” Hij hoopt het allemaal te weten te gaan komen.

Robin Gouwswaard is nu twee jaar bezig met Hilversum in de Oorlog. Hij hoopt de collectie in de toekomst te kunnen exposeren, bijvoorbeeld volgend voorjaar ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Met zijn social media-pagina’s wil Gouwswaard de verhalen en documenten doorgeven aan de toekomst zodat het niet vergeten wordt.