75 jaar bevrijding in Hilversum: beelden, boek en lunches

75 jaar bevrijding in Hilversum: beelden, boek en lunches
Het Gooi Bevrijd rijdt weer over de Gijsbrecht.
© foto STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS
Hilversum

75 jaar bevrijding wordt volgend jaar in Hilversum gevierd met onder meer de plaatsing van nieuwe monumenten, een boek over Hilversum in de oorlog en lunches in de wijken.

„Op de nieuwjaarsborrel wordt er al afgetrapt”, aldus burgemeester Pieter Broertjes. Een van de festiviteiten is het plaatsen van een herdenkingsmonument op een nog te bepalen locatie. „Er is gevraagd aan gemeenten uit ’het verkeerd rijtje in de oorlog’ om mee te doen met het project Levenslicht. Dat bestaat uit gekleurde stenen.” Daarnaast komt er een monument bij theater Gooiland, een marmeren Polar Bear die staat op een V van vrijheid. Ter nagedachtenis aan de Britse divisie die Hilversum bevrijdde op 7 mei.

Daarnaast verschijnt er in april een boek uit over Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. Geraldien van Freitag, docente aan de opleiding geschiedenis van de Universiteit Utrecht, is hier al jaren mee bezig. „Er zijn hoofdstukken over onder meer de Jodenvervolging en het verzet in Hilversum”, aldus Broertjes. „Ook de razzia op 23 oktober 1944 wordt beschreven.” Van Freitag zal daarnaast op 4 mei de Bill Minco lezing verzorgen. Voormalig wethouder Willem van der Spek heeft een werkboek geschreven voor kinderen op de basisschool, met vragen, opdrachten en illustraties over Hilversum in de oorlog.

Verder gaat de gemeente vrijheidlunches in Hilversumse buurten organiseren, rijdt Het Gooi bevrijd weer door de Gijsbrecht, zijn er plannen voor een festival op het Marktplein en wordt 5 mei traditiegetrouw afgesloten met vuurwerk op Laapersveld.