Burgemeester Broertjes wil nu nog geen vuurwerkverbod in Hilversum: ’Apeldoorn veel sterkte, maar ik doe het niet’

Burgemeester Broertjes wil nu nog geen vuurwerkverbod in Hilversum: ’Apeldoorn veel sterkte, maar ik doe het niet’
Hilversum

Er komt voorlopig nog geen algeheel vuurwerkverbod voor consumenten in Hilversum. Burgemeester Pieter Broertjes zou dat wel graag willen, maar denkt dat alleen een landelijk verbod kans van slagen heeft.

„Ik wens Apeldoorn veel sterkte, maar ik doe het niet”, aldus Broertjes. De Gelderse gemeente wil het vuurwerkverbod in de jaarwisseling van 2020 op 2021 invoeren. Het verbod geldt voor consumenten in de hele gemeente, alleen professionele partijen mogen nog aan de slag met de feestelijke explosies.

De Hilversumse burgemeester heeft de wens wel, maar volgens hem is het alleen de handhaven als heel Nederland mee doet. „Anders krijg je een waterbed-effect. Amsterdam heeft niet voor niets afgezien van de plannen. Zolang er geen landelijk verbod is, ga ik niet experimenteren.”

Vuurwerkvrij

Broertjes gaat daarom door op de ingeslagen weg. „We houden koers. Dus: het centrum vuurwerkvrij en daar goed op handhaven. Daarna denk ik dat het aantal vrijwillige vuurwerkvrije zones toe gaat nemen, van vijf tijdens de vorige jaarwisseling naar misschien wel tien dit jaar.” Het feest op het Marktplein met een centrale vuurwerkshow is volgens Broertjes een groot succes gebleken. Hij verwacht dat komende jaarwisseling nog meer Hilversummers daar Oud en Nieuw zullen vieren.

„We proberen op die manier de traditie te handhaven”, aldus Broertjes. „Ik wil de slechte punten uit de jaarwisseling halen.” Naar eigen zeggen is hij daarmee op de goede weg. „We hebben al jaren geen grote incidenten meer. Toen ik hier begon als burgemeester moest de ME jaarlijks ingrijpen. Ook waren er veel incidenten met jongeren onder de 15. Maar we merken nu dat voorlichting werkt.” Volgens Broertjes is de financiële schade ieder jaar minder. Daarnaast ziet hij ook een afname in het aantal incidenten tegen politieagenten en brandweerlieden tijdens de jaarwisseling.

Debat

Vorige week tijdens het maatschappelijk debat over Zwarte Piet in het Hilversumse raadhuis gaf Broertjes aan in gesprek te willen met inwoners over de toekomst van vuurwerk in de mediastad. Een bijeenkomst om daarover te discussiëren ziet hij als een goed initiatief.