Premium

Bekend Hilversums daklozenstel ruilt viaduct Mediapark in voor een caravan in zuid

Bekend Hilversums daklozenstel ruilt viaduct Mediapark in voor een caravan in zuid
Hilversum

Het Hilversumse daklozenstel dat jarenlang en vaak in de vrieskou op het viaduct bij het Mediapark sliep, zit er komende winter eindelijk warm bij. Ze hebben gekozen voor een dak boven het hoofd. Met hulp van de gemeente en daklozenopvang Kwintes zijn ze neergestreken in een caravan.

Die staat op de hoek Diependaalselaan en Loosdrechtseweg vlakbij het terrein van Keerpunt-Zuid, het wooncontainerparkje waar (voormalig) daklozen begeleid wonen. Opluchting bij manager Harro Koeleman van Kwintes. ,,Fantastisch dat ze daar nu wonen.” Het paar, bekend als het ’boeddhistische stel’, weigerde al jaren een unit te betrekken op Keerpunt-Zuid. Het minihofje met zes wooncontainers voor zorgmijdende en overlast veroorzakende zwervers opende drie jaar geleden. Lange tijd werd een unit vrijgehouden voor het paar. Extra schrijnend dat ze weigerden omdat Hilversum met de opening van Keerpunt-Zuid het daklozenprobleem eindelijk getackeld had.

Extreme kou

,,Ze wilden hoe koud het ook was nooit naar binnen. Bij extreme kou, als het echt levensgevaarlijk wordt om buiten te slapen, zochten we ze altijd op, maar tevergeefs. Ze hadden goede spullen tegen de kou. Konden er tegen.”

Nu het stel in de caravan in Hilversum zuid woont is volgens Koeleman het probleem van de kwetsbare buitenslapers (in de vrieskou) in Hilversum opgelost. ,,Er zijn nog 1 of 2 daklozen bij ons in beeld die moeilijk naar binnen te krijgen zijn omdat ze de opvang te druk vinden.” Maar als het straks gaat vriezen verwacht de Kwintesmanager dat deze buitenslapers wel naar binnen gaan. ,,We hebben voldoende opvangplekken. Iedereen die bij aanklopt kan overnachten.”

De zes units op Keerpunt-Zuid voor overlast veroorzakende daklozen zijn volgens Koeleman een groot succes. ,,We hebben drie jaar geleden intensief met de buurt overlegd. Spannend of er geen overlast zou komen. In drie jaar is er niet een formele klacht van de buurt geweest. Daar ben ik echt trots op”, zegt Koeleman.

,,Natuurlijk gebeurt er weleens wat op het terrein en moet de politie langskomen. Harde muziek of geschreeuw. Hier wonen de meest lastig te plaatsen mensen. Die zouden niet in een flat kunnen wonen. Maar hier op afstand van de buren wonen ze probleemloos. Elke dag komt een boa langs. Er is in de afgelopen drie jaar maar 1 bewonerswissel geweest”, zegt Koeleman.

Als een unitbewoner het te bont maakt kan hij of zij een week uit huis gezet worden. ,,Gebeurt af en toe, en dat is voor hen het ergste wat ze kan overkomen. Ze voelen zich hier thuis. Ze doen het eens en nooit meer is de ervaring. Te bang om hun huis definitief kwijt te raken”, weet Koeleman.

Net binnen