Premium

Soest snoeit hard om miljoenentekort weg te werken; mogelijk volgend jaar herziening als Rijk met extra geld over de brug komt

Soest snoeit hard om miljoenentekort weg te werken; mogelijk volgend jaar herziening als Rijk met extra geld over de brug komt
Wat de oppositie ook probeerde, de collegepartijen in Soest hielden voet bij stuk: harde maatregelen zijn onvermijdelijk.
© Joost Reijnders
Soest

De ozb gaat omhoog, net als de sporttarieven, sport, cultuur, natuur en milieu-educatie en welzijn moeten inleveren en de Orlando gymzaal wordt gesloopt en niet herbouwd. De meerderheid van de gemeenteraad van Soest stemde donderdag in met de sobere bezuinigingsbegroting van het college van B en W. Een lichtpuntje is er wel.

Wat de oppositie ook probeerde om de voorgestelde bezuinigingen en tariefverhogingen van tafel te krijgen, de collegepartijen hielden voet bij stuk tijdens de begrotingsvergadering. Het kan niet anders, meenden VVD, GGS, D66 en CU-SGP. En de alternatieve begroting die de oppositie op tafel had gelegd, een exercitie van LAS-fractievoorzitter Hans Boks, had geen schijn van kans. Jan Paauw, fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij GGS over de begroting van Boks: ,,Wij voeren een verantwoord financieel beleid, als we nu niets doen, gaan ons weerstandsvermogen en solvabiliteit hard achteruit. Iedereen heeft zorgen in dit huis. U zegt, de ozb-verhoging en bezuinigingen zijn niet nodig. Maar u zet de mensen op het verkeerde paard, u slaat volledig door.’’

Waar het in de kern op neer komt is dat Soest miljoenen moet bezuinigen, onder meer omdat de bijdrage van het Rijk erg tegenvalt. De oppositie gaat er vanuit dat het Rijk volgend jaar weer met miljoenen over de brug komt, de coalitie wil daar niet al hard op rekenen. Of, zoals VVD-fractievoorzitter Eric de Wilde het zei: ,,Het is heel aantrekkelijk om de werkelijkheid iets anders te bekijken, maar wij zeggen, niet doen, de risico’s zijn te groot. Wat als die positieve blik van u op de toekomst tegenvalt en er geen extra geld uit Den Haag komt of we worden geconfronteerd met extra kosten voor scholen of het zwembad? Dan hebben we volgend jaar nog een veel ergere boodschap voor onze burgers.”

Toch houdt de coalitie nog een deurtje open: een deel van de bezuinigingen gaat pas gaat pas per 2021 in. Mocht het Rijk volgend jaar inderdaad met miljoenen extra over de brug komen, dan is de coalitie bereid om de maatregelen komend voorjaar nog eens tegen het licht te houden en indien mogelijk aan te passen of terug te draaien. Uiteindelijk stemde de meerderheid van de gemeenteraad voor de ongewijzigde begroting, geheel volgens politieke lijnen: collegepartijen voor, oppositiepartijen tegen.

Een klein succesje was er nog wel voor de oppositie: het voorstel werd aangenomen om te onderzoeken of de bouwleges kostendekkend gemaakt kunnen worden - opbrengst 100.000 euro - en dat geld te gebruiken om de kortingen op cultuur, milieueducatie en zorg iets te verzachten.

Net binnen