Premium

Huizer gebedshuizen houden zaterdag een wandeling naar elkaar: ’Langs kerk en moskee’

Huizer gebedshuizen houden zaterdag een wandeling naar elkaar: ’Langs kerk en moskee’
De organisatoren (vlnr): Khalid Hammouti (An-Nasr), Hanneke Henrichs (Thomaskerk), Coby Wouda (Oosterlichtkerk) en Tepan Sedat (Selemiya).
© Martin van Os
Huizen

’Langs Kerk en Moskee’ is de naam die de Marokkaanse moskee, de Protestantse Oosterlichtkerk, de Turkse moskee en de Rooms-Katholieke Thomaskerk hebben meegegeven aan de wandeling die zij gezamenlijk op zaterdag 9 november organiseren. Deze gebedshuizen bevinden zich op een steenworp van elkaar aan de Huizermaatweg en het Gooierserf in Huizen. Ze zijn dus bijna buren van elkaar.

„Verleden jaar was er bij de wandeling ook een bezoek aan onze moskee Selemiya en daar was veel waardering voor. We hadden gesprekken van één op één en hebben veel informatie uitgewisseld. We zijn gastvrij en staan open voor iedereen, nu dit jaar ook met de Marokkaanse moskee erbij”, zegt voorzitter Sedat Tapan van de Turkse moskee. Sedat Tapan vindt dat er veel vooroordelen bestaan over de moskee.

Achterdocht

Het initiatief komt van de gezamenlijke kerken en moskeeën in Huizen. Hanneke Henrichs van de Thomaskerk was hier nauw bij betrokken. „Er is soms veel achterdocht en het het is onze wens elkaar, gelovig of niet gelovig, te ontmoeten en naar elkaar te luisteren. Bij elk bezoek is er koffie, thee en kleine hapjes.”

Ook voor Coby Wouda, voorzitter van de wijkkerkraad van de Oosterlichtkerk, is elkaars verhalen vertellen een kernpunt van de wandeling. „Er zijn verschillen, maar ook overeenkomsten”, benadrukt zij. „Maar het is meer luisteren dan met elkaar in discussie gaan.”

De start van de wandeling is in de Marokkaanse moskee An-Nasr. Khalid Hammouth, voorzitter van de jongerencommissie van An-Nasr, geeft toe dat de Marokkaanse moskee in het verleden terughoudender in de contacten was dan hun buur, de Turkse moskee. „Wellicht slechte ervaringen met de pers, maar er is nu een nieuwe generatie. Mogelijkheden om meer informatie te geven moet je benutten. Ik begrijp wel dat Huizers zich afvragen ’Wat gebeurt daarbinnen?’ als ze langsfietsen?”

Moussa

De initiatiefgroep heeft dit jaar naast de gebruikelijke ’ontmoeting met elkaar’, ook voor meer inhoud gekozen. In de Thomaskerk is er afsluitend, naast het optreden van een koor, een verhaal over Maria. In de Marokkaanse moskee wordt het verhaal van Mozes verteld: Moussa in dit geval. In de Oosterlichtkerk is het gespreksonderwerp de 10 geboden van het christendom en de 5 zuilen van de Islam. In de Turkse moskee gaat een imam verder in op de christelijke Jezus en de Isa uit de Islam. Dat is ook in het Nederlands te volgen.

De initiatiefgroep hoopt op veel deelnemers aan de wandeling. Vorig jaar waren er zestig belangstellenden. Dit jaar hopen ze op meer, wellicht tachtig of honderd. De gemeente steunt het initiatief. Burgemeester Sicko Heldoorn, tot 13 november nog burgemeester tot zijn vervanger Niek Meijer het overneemt, loopt zelf ook mee.

Start zaterdag 9 november 10.00 uur. Welkom in de Marokkaanse moskee An-Nasr, Gooierserf 250. Daarna wandelen naar de Oosterlichtkerk aan de Huizermaatweg 298 en de Turkse moskee Selemiya, Gooierserf 390 en afsluitend naar de Thomaskerk, Huizermaatweg 61. Einde circa 13.00 uur. De wandeling is gratis. Opgeven kan per mail:

langskerkenmoskee@rkhuizen.nl , maar is niet verplicht.