Premium

Provincie concludeert na vier nachten spoorzoeken: Er is geen das (meer) op Monnikenberg

Provincie concludeert na vier nachten spoorzoeken: Er is geen das (meer) op Monnikenberg
Een das. Bij Monnikenberg ga je hem volgens de provincie niet zien want daar is geen das.
© archieffoto Caspar Huurdeman
Hilversum

De dassenburcht midden in het gekapte bos van Monnikenberg is onbewoond. Dat zegt de provincie Noord-Holland.

Tijdens de kapwerkzaamheden op Monnikenberg dook - tot verbazing van de provincie - ineens een dassenburcht op. De werkzaamheden in de heel directe omgeving van de burcht zijn toen gestopt. Om de burcht heen is een hekwerk neergezet. Deze ’dassenval’ is volgens de provincie zo gemaakt dat een das die in de burcht is via een fijnmazig raster met luikjes naar het terrein buiten de burcht wordt gebracht en daarvandaan veilig gebied kan bereiken.

Provincie concludeert na vier nachten spoorzoeken: Er is geen das (meer) op Monnikenberg
Het rasterwerk zoals dat rond de dassenburcht is opgebouwd.
© foto jelle harder

De rastervoorziening is sinds maandag in werking. De politie zegt dat een ecoloog de boel sindsdien dagelijks heeft gecontroleerd. De afgelopen nachten zijn er geen dassen gezien, en ook geen dassensporen gevonden. Ook is geen nestmateriaal aangetroffen. De provincie stelt daarom dat het uitgesloten lijkt dat er een das in de burcht zou verblijven. Noord-Holland zegt ook dat het wel uitzonderlijk vroeg zou zijn als er nu al een das in winterslaap zou zijn.

Nooit gereageerd

Natuurbeschermer Jelle Harder en de Vereniging Behoud Anna’s Hoeve hebben al lang voor de start van de werkzaamheden meermaals bij de provincie aan de bel getrokken over de aanwezigheid van de dassenburcht in het te kappen bos. Noord-Holland heeft hier nooit op gereageerd. Een reactie kwam pas toen de burcht tijdens de kap aan het licht kwam. Harder zegt dat hij recent - na de start van de kapwerkzaamheden - nog dassenharen heeft aangetroffen bij de bewuste burcht op Monnikenberg.

Net binnen