Premium

Bestrijding fonteinkruid Randmeren vraagt om actie op lokaal niveau: ’Deels verdiepen, deels maaien, deels ongemoeid laten’

Fonteinkruid maaien op de Randmeren, zomer 2019.
© Archieffoto Studio Kastermans/Leon Dakkus
Huizen

De gemeente Huizen moet zelf het roer in handen nemen als het gaat om de bestrijding van het fonteinkruid op de Randmeren. Niet langer wachten op overheidsinitiatieven en gemeenten die wel of niet wensen mee te doen aan pilots. Nee, zelf een actieplan op touw zetten en Blaricum en Gooise Meren uitnodigen aan te haken.

Dit stelt Sicko Heldoorn, die vrijdag afscheid nam als burgemeester van Huizen, in zijn notitie ’Gemeente(n) aan het roer’. Hij voerde deze verkenning uit in opdracht van de Huizer gemeenteraad. Eerder zei hij in deze krant: „Kijk, de provincie trekt er hard aan, er gebeurt van alles, op allerlei niveaus en in verschillende samenwerkingsverbanden. Maar wat precies, dat is niet duidelijk, terwijl de inwoners en de raadsleden dat nu echt wel eens willen weten.” Ten behoeve van zijn notitie heeft hij nu dus met tal van betrokken organisaties gesproken en alle verzamelde informatie op een rij gezet.

Net binnen