Premium

Hoofdrol voor bewoners van Loosdrechts verpleeghuis De Beukenhof in variant van Sterren op het doek: ’Je zag verbazing: zijn wij de moeite waard?’

Hoofdrol voor bewoners van Loosdrechts verpleeghuis De Beukenhof in variant van Sterren op het doek: ’Je zag verbazing: zijn wij de moeite waard?’
Nicolien bij de tekening die Sia Vissers van haar maakte.
© Foto: Studio Kastermans/Leon Dakkus
Loosdrecht

’Sterren op het doek’, maar dan anders. Het resultaat daarvan is vanaf zaterdagmiddag te zien in het Loosdrechtse De Beukenhof. Drie kunstenaressen uit het dorp portretteerden de afgelopen zes maanden zes bewoners van het verpleeghuis aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk.

De variant van het gelijknamige televisieprogramma van omroep Max is een initiatief van Sia Vissers, Christien Aalberts en Tineke van den Berg. De drie kennen elkaar een jaar of tien, van de modeltekengroep in hun woonplaats waar ze alle drie in zaten.

Vissers: „We zijn altijd op zoek naar modellen, via via of uit de buurt en toen bedachten we dat we ook bewoners van De Beukenhof (dat Vissers en Van den Berg kennen door vrijwilligerswerk, red.) konden gaan portretteren.”

Aldus geschiedde. „Maar het vereiste wel een andere manier van werken. Sommigen kunnen bijvoorbeeld niet lang achter elkaar stil zitten, en een ander was na een half uur moe.”

Daardoor is er heel wat tijd in poseren en uitwerken gaan zitten, soms moest een kunstenares verschillende keren terug. Tineke van den Berg voegt daaraan toe: „Je zag ook verbazing: zijn wij de moeite waard? Vraag was: hoe beeld je mensen uit die veelal in een rolstoel zitten? Met of zonder hulpmiddelen? Zonder leverde uiteindelijk bijzondere afbeeldingen op.”

Ze vervolgt: „Het leuke was dat we met hen in gesprek raakten over hun leven in De Beukenhof, we kregen heel persoonlijke verhalen van ze te horen, heel bijzonder”, zegt Vissers enthousiast.

Hoofdrol voor bewoners van Loosdrechts verpleeghuis De Beukenhof in variant van Sterren op het doek: ’Je zag verbazing: zijn wij de moeite waard?’
Sia Vissers, Christien Aalberts en Tineke van den Berg.
© Foto: PR

Het blijft hier overigens niet bij, vertelt Vissers. „Nee hoor, we blijven dit doen in De Beukenhof, mensen die het leuk vinden om ook geportretteerd te worden zijn welkom bij ons. Voor de bewoners zijn er namelijk niet zoveel mogelijkheden. Vooral als ze in een rolstoel zitten.”

De werken hangen bij de entree van het verpleeghuis en worden zaterdagmiddag om drie uur onthuld. Er is live muziek van het Eemjazz Swingorkest en er worden traditionele hapjes door vijf Syrische vrouwen - statushouders uit de gemeente Wijdemeren - geserveerd.

Tegelijkertijd wordt ook een seizoen ’Varen met de Beukenhof’ afgesloten. Vanaf mei konden bewoners van De Beukenhof en zorgcentrum Veenstaete in Kortenhoef - maar ook hulpbehoevende en eenzame ouderen uit de rest van Wijdemeren - en hun familieleden varen op de Loosdrechtse Plassen.

De speciale catamaran van Jachthaven Wetterwille voer tot en met september uit op dinsdag- en donderdagmiddag. Volgens de organisatie was het een succesvol seizoen, met 188 deelnemers en 34 afvaarten. De vaartochten gingen vier jaar geleden voor het eerst, toen nog in het klein, van start.

Net binnen