Volg live: ziekenhuismedewerkers leggen werk neer

UTRECHT

Enkele honderden verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers zijn woensdag rond het middaguur op het Jaarbeursplein in Utrecht om actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. Naar schatting driekwart van de zorgmedewerkers legt woensdag in totaal 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en vier revalidatiecentra bijna volledig plat. Het gaat om de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit, waar zeker 150.000 mensen aan meedoen. Geplande operaties komen te vervallen.

Onze verslaggeefster is bij de manifestatie aanwezig. Volg haar live en lees hieronder meer nieuws over de staking.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees ook: Ziekenhuizen klaar voor grote actiedag, Noord-Hollandse bussen naar Jaarbeursplein

-> ’Gezonde spanning’ bij Alrijne voor grote ziekenhuisstaking

-> Staking Dijklander Ziekenhuis Hoorn in volle gang [video]

-> Stakers Dijklander Ziekenhuis Purmerend krijgen geen loon [video]

-> Voor de actievoerders in het Zaans Medisch Centrum is het zondag

-> Staking in Tergooi Blaricum: ’Het kan zo niet doorgaan, er moet geld bij’

Spoedeisende hulpafdelingen, hartbewaking en verloskundeafdelingen blijven wel gewoon open. Ook de oncologische zorg gaat door.

Ziekenhuismedewerkers zijn boos op werkgeversorganisatie NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) omdat die niet over de brug wil komen met een goede cao. Ze eisen onder meer een stevige structurele loonsverhoging en betere afspraken over werk- en rusttijden.

In de diverse ziekenhuizen zijn protestbijeenkomsten en ludieke acties, zoals marsen rond de hospitalen. Verder is een centrale bijeenkomst in Utrecht gepland.

De staking wordt georganiseerd door vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU’91. Medewerkers van academische ziekenhuizen doen niet mee aan de staking, omdat zij onder een andere cao vallen.

Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen.

Krappe jas

Voorzitter Ad Melkert van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is in Utrecht met gejoel en boegeroep ontvangen door de honderden stakers van de ziekenhuizen. Toen hij meldde onder de indruk te zijn van de steun voor de actievoerders van patiënten, begonnen de stakers steeds luider "5 procent, 5 procent" te scanderen. Melkert zei dat dat bedrag wat hem betreft prima zou zijn, maar dat het wel betaald moet kunnen worden.

Hij wil weer met de bonden om de tafel, zei hij, om te praten over werkdruk en waardering. De demonstratie is inmiddels afgelopen. Onder de aanwezigen bevond zich ook Jesse Klaver van GroenLinks: "Ik kom ze steunen. Er wordt niet goed voor ze gezorgd", zei hij. De ziekenhuizen moeten het personeel meer gaan betalen, vindt Klaver.

Honderden verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers waren op het Jaarbeursplein in Utrecht om actie te voeren voor betere arbeidsvoorwaarden. De stakende medewerkers maakten hun ongenoegen duidelijk met toeters en spandoeken. "De cao valt zwaar op de maag, 5 procent erbij graag", meldde een van de spandoeken. "Als ze willen dat we stralen, moeten ze ons meer betalen", luidde een andere tekst.

"We willen werkdrukverlichting, vooral voor verpleegkundigen, zodat er meer tijd komt voor patiënten", verklaarde Jan van Rijn. Hij is coördinator op de sterilisatie-afdeling van het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Volgens Van Rijn is salarisverhoging nodig om te voorkomen dat mensen weglopen uit de zorgsector.

Gerda Doejaaren werkt als analist in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Zij voert actie omdat ze vindt dat verslechteringen in de cao die werkgevers voorstellen, zoals een lagere doorbetaling bij ziekte, van tafel moeten. Ook stelt ze dat ziekenhuizen geld dat ze voor loonsverhoging hadden aan andere kostenposten hebben besteed. "De mensen zijn het nu zat. "