Bloed sneller via de lucht vervoeren met drones [video]

Een zak bloed kan in het vrachtruim van de drone worden meegenomen.
© foto Avy
Amsterdam

Bloed vervoeren tussen de bloedbank en ziekenhuizen kan soms sneller en veiliger via de lucht dan met een auto. En dan niet met een helikopter, maar met een drone. Ook medicijnen en diagnostische monsters kunnen zo worden vervoerd.

Binnen drie jaar moet dat in heel Nederland mogelijk zijn. De komende drie jaar wordt eerst volop getest. De ANWB gaat de medische drones exploiteren. De ANWB heeft nu al een tak met de trauma- en ambulancehelikopters. PostNL doet mee aan de proef, omdat zij momenteel de spoedtransporten tussen zorginstellingen verzorgt.

Bij het Erasmus MC werd donderdag het startsein gegeven voor de pilot met medische drones. Het Rotterdamse ziekenhuis heeft de grootste ziekenhuisapotheek van Nederland en moet regelmatig spoedverzendingen van medicijnen vervoeren naar patiënten in woonwijken. Die transporten staan vaak vast in de files.

In de wijk

Jan-Dietert Brugma, apotheker bij het Erasmus MC, ziet dan ook kansen. „We zien dat de vraag naar zorg op maat door verschillende oorzaken steeds verder toeneemt, terwijl de bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden steeds verder onder druk komt te staan. Met het initiatief Medical Drone Service willen we onderzoeken hoe de zorg meer bij de patiënt in de wijk gebracht kan worden. Door de inzet van medische drones hopen we de routes te verkorten en daarmee zorg sneller en efficiënter te organiseren.”

De drone maakt een testvlucht over polders.
© foto avy

Behalve het ziekenhuis, doet ook Sanquin mee aan de testen. Sanquin heeft in het hele land vestigingen en levert bloedproducten aan ziekenhuizen in heel Nederland. „Door een drone in te zetten hoeft bijvoorbeeld een spoedlevering van bloed geen gebruik te maken van vervoer over de weg. Dit is uiteindelijk veiliger en wellicht zelfs sneller omdat een drone niet afhankelijk is van het verkeer, dus geen files of verkeerslichten”, ziet Merlijn van Hasselt van Sanquin als voordeel.

Bloed

Een andere toepassing waar naar wordt gekeken, is het vervoer van zeldzaam bloed tussen twee Sanquin locaties. Soms is er maar één zakje bloed beschikbaar in heel Nederland voor een patiënt. Met behulp van een drone ontvangt de patiënt eerder die hulp.

De testperiode gaat drie jaar duren. In de eerste fase wordt gevlogen op de vliegbasis Deelen bij Arnhem. In de tweede fase wordt over dun bevolkt gebied gevlogen en in de derde fase tussen zorglocaties. De allereerste testen deed de ANWB al drie jaar geleden. Toen werden drie vluchten uitgevoerd vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Dat was gericht op een lange vlucht. In Nederland mogen alleen drones vliegen waarbij de operator de drone nog kan zien. Naar het Waddeneiland lukte dat niet meer en daarom was er ontheffing nodig. Ook voor de komende testperiode heeft de de ANWB een ontheffing aangevraagd. PostNL heeft de partijen bij elkaar gebracht.

De drone die gebruikt wordt, is ontwikkeld en gebouwd door het Amsterdamse bedrijf Avy. De meeste drones zijn klein en hebben vier propellers. Die van Avy heeft vleugels en ziet er eerder uit als een klein vliegtuig, al zitten er wel propellers aan. „Propellers zijn nodig om verticaal op te stijgen en te landen, maar je kan dan niet lang vliegen. Met vleugels kan je meer dan een uur in de lucht blijven. Bovendien heb je dan genoeg ruimte om pakketjes mee te nemen”, verklaart Patrique Zaman het ontwerp van de drone die al jaren in Afrika vliegt. „Voor leveringen in wijken moet je eerst plekken aanwijzen waar zo’n drone kan landen. De wijkverpleging kan dan de medicijnen uit de drone halen en naar de patiënt brengen.”

De medische drone is de zoveelste toepassing van deze technologie. Drones worden in Nederland al steeds vaker ingezet voor inspecties, controles en opnames. De Amsterdamse RAI, de Arena, Waternet en het GVB onderzoeken momenteel waar drone-hubs in de Amsterdamse regio kunnen komen.

Net binnen