Premium

Dat je voor de mooiste feestkleding ook bij de kringloopwinkel terechtkunt, bewijst Spullenhulp Soest in een wervelende modeshow [video]

Dat je voor de mooiste feestkleding ook bij de kringloopwinkel terechtkunt, bewijst Spullenhulp Soest in een wervelende modeshow [video]
Soest

Wat is kerst zonder glitter en glamour? En dat je daarvoor ook terechtkunt bij de Kringloopwinkel, bewees afgelopen zaterdag Spullenhulp Soest. In een modeshow van anderhalf uur toonden achttien mannequins, medewerkers van de winkel en vrijwilligers, de mooiste kleding voor de feestdagen.

Midden in de winkel is de catwalk opgebouwd, blauwpaarse draperieën sieren de zijkanten van het podium, bovenop een rode loper. Met banken en stoelen zijn zitplaatsen gecreëerd en wie minder geluk had, staat. Presentator van de alweer achttiende tweejaarlijkse modeshow is directeur Bert de Wilde.

Even na elf uur zwelt de muziek aan, discoklassieker ’Le freak’ van Chic klinkt uit de boxen. De eerste modellen, mannen waarbij gele glitterjassen en paarse glitterhoeden in de outfit domineren, mogen het publiek opwarmen. Dat lukt prima, de sfeer zit er gelijk goed in.

Stralen

In het publiek Mia Renkes (35), ze is vaak in deze winkel te vinden. „Ze zijn hier al maanden mee bezig. Het draait altijd om de spullen en nu draait het een keer om de medewerkers en vrijwilligers.”

En die zie je dan ook stralen op het podium. De mannequins voor een dag - jong, oud, dik, dun, man, vrouw - betreden onder luid applaus om de beurt de catwalk terwijl De Wilde de show soepel aan elkaar praat. Ieder model stelt hij voor en vertelt wat zij of hij aan heeft, inclusief merken en maten van de kledingstukken en schoenen.

Dat je voor de mooiste feestkleding ook bij de kringloopwinkel terechtkunt, bewijst Spullenhulp Soest in een wervelende modeshow [video]
Daar kun je mee aankomen met de feestdagen.
© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Niet de minste merken: Desigual, Mario Tozzi en gewoon MS Mode wisselen elkaar af. Strakke satijnen jurken, kleurrijke kaftans, smokings en ’over de top’ glitteroutfits. Grappig detail: op ieder kledingstuk is een prijssticker zichtbaar, want na de show gaan de artikelen gelijk in de verkoop.

„Daar gaan mijn schoenen”, lacht een vrouw (nee, liever geen naam). „Ik kon er niet op lopen dus dacht ’naar de Kringloop ermee!’”

Ze is hier vandaag met haar moeder en vier dochters, allemaal staan ze te trappelen om hier straks hun outfit voor de feestdagen bij elkaar te shoppen. Een half uur na de show start namelijk de verkoop in de tent buiten. „5000 stuks hebben we in totaal”, schat De Wilde.

Naast de geshowde kleding nog veel meer. Een ruime keuze, het enige nadeel: van ieder exemplaar is maar één stuk. Dat realiseert het publiek zich maar al te goed: zo’n honderd vrouwen en een enkele man wachten geduldig totdat de tent opengaat om zich daarna op de rekken te storten.

Net binnen