Premium

Eikenrode in Loosdrecht na alle commotie: zowaar rustig, vraag is hoe lang

Eikenrode in Loosdrecht na alle commotie: zowaar rustig, vraag is hoe lang
Het inmiddels achterhaalde bord aan het hek.
© foto’s hans van keken
Loosdrecht

Ruim vier weken is het veelbesproken landgoed Eikenrode in Nieuw-Loosdrecht weer toegankelijk voor wandelaar én hond, maar het blijft opvallend rustig.

,,Er lopen hier minder mensen rond. Misschien omdat ze geen gedoe willen”, vertellen een man en vrouw die hun hond uitlaten op deze kille herfstdag. Ze komen er al jaren. Tientallen jaren zelfs. ,,Je komt hier tot rust. We zijn blij dat we erin mogen”, benadrukken ze. ,,We nemen soms een plastic zak mee, om rommel hier mee naar huis te nemen.”

De twee weten van de problemen, gedurende al die jaren. De ergernis bij omwonenden én bij de eigenaar, de soms oplopende ergernis en boosheid. Eigenaar Ockhuisen kennen ze. ,,Heeft van het bos een soort park gemaakt. Het is wel overzichtelijker, schoner, maar je kijkt er wel dwars doorheen nu soms”, zegt de man, die net als de vrouw niet met naam in de krant wil, een foto mag al helemaal niet. Blauwe borden op een paar oude bomen richting het grote monumentale zorggebouw met de tekst ’verboden toegang’zijn volgens de twee helemaal niet toegestaan. ,,De eigenaar weet dat hij het bos openbaar moet houden. Maar iedereen loopt automatisch met een boog om het gebouw heen.”

Eikenrode in Loosdrecht na alle commotie: zowaar rustig, vraag is hoe lang
Bordjes Verboden Toegang op de bomen.

Honden die poepen

De problemen met honden die er poepen zijn nogal eens op de spits gedreven, weten ze. De twee hebben hun hond ook loslopen, al melden de borden dat dat niet mag. ,,Als ze op het pad poept ruimen we het altijd op. Er staat ook een hondenvuilnisbak bij het hek. Voor de hond is het heerlijk om even te rennen. Maar ja, je hebt honden en honden he”, klinkt het veelbetekend. ,,Trouwens, ook twee bewoners van het zorgcomplex laten hun hondjes hier rennen.”

Dat niet iedereen het netjes houdt weten ze. Evenals van de problemen met jongeren en vandalisme. ,,Vanaf juli wordt er hier al vuurwerk afgestoken, en dan ook echt héle zware explosies. De politie die gebeld wordt, belt op zijn beurt Ockhuisen, omdat het zijn landgoed is en hij er zelf maar op af moest. Die stiert er boos op af, de jeugd stuift uiteen en gaat lopen jennen. Ja, met stroop vang je meer vliegen dan met azijn. Ockhuisen is bepaald geen diplomaat”, grijnzen ze.

Opvallend rustiger

Na alle gedoe is het nu opvallend rustiger, vinden ze. Hopend dat dat zo blijft, maar ze hebben er een hard hoofd in. ,,Echt veel handhaving is hier niet. Weet je dat jongeren hier van de zomer zelfs een boom op het landgoed hebben omgezaagd? Ook eentje hier vlak buiten het landgoed”, wijzen ze op een woestenij aan braamstruiken. ,,Daar hangt de jeugd vaak rond. De gemeente zegt geen geld te hebben om het hier te fatsoeneren, daarom blijft het hier een rommeltje”, zeggen ze, terwijl ze het hek uitgaan het modderpad op. De borden aan het hek met de tekst ’verboden honden uit te laten’ zijn volgens de twee overigens achterhaald. ,,Die moet Ockhuisen nog weghalen.”

Ergernis rond drollenpad en vandalisme

Het Loosdrechtse Eikenrode is een landgoed met daarin een zorgcentrum, waarin eigenaar Nico Ockhuisen heeft geinvesteerd. Maar het staat ook synoniem voor jaren van ergernis rond vandalisme en hondenpoep, waarbij de eigenaar met omwonenden en wandelaars nogal eens in de clinch lag. En niet zo’n beetje ook. Ockhuisen is de vernielingen, het vandalisme en wat wel ’het drollenpad’ wordt genoemd soms zo zat dat hij de hekken een tijd op slot gooit.

Dat kan zo niet langer, vond de gemeenteraad. Burgemeester Freek Ossel, die het afgelopen jaar sowieso met de politie zorgde voor een flinke afname van vandalisme in de nabije omgeving, ging daarop in gesprek met de eigenaar. Om ’goede afspraken te maken’ met de volgens menigeen eigenzinnige - maar door alle gedoe ook geirriteerde - Ockhuisen, zodat het park toegankelijk kan blijven. Ook zou er op korte termijn een informatieavond zijn. Dat is er echter nog niet van gekomen. Wel is het park, na een half oktober aangenomen motie van de raad, vanaf 22 oktober open. Van de beloofde info-avond is het ’door persoonlijke omstandigheden’ nog niet gekomen.

,,Maar dat gaat in januari zeker lukken”, aldus Ockhuisen, die bevestigt dat het in de reportage geschetste beeld klopt. ,,Het is inderdaad wat rustiger.” Hij voegt nog toe dat volgens hem alleen het deel van Eikenrode achter villa en vijver openbaar is. ,,Daarom hangen die bordjes er ook.” De ruigte met de bramstruiken is ook hem al tijden een doorn in het oog. ,,Ik heb wethouder Theo Reijn destijds aangebonden het daar allemaal weg te halen. Kunnen er bijvoorbeeld groentetuinen komen, zou een leuke oplossing zijn.”

Net binnen