Premium

Hilversum waarschuwt: foutgeparkeerde fietsen op Zeedijk vanaf nu keihard aangepakt

Hilversum waarschuwt: foutgeparkeerde fietsen op Zeedijk vanaf nu keihard aangepakt
Afgelopen zondag op de Zeedijk.
© foto eric lorier
Hilversum

Hilversum is maandag begonnen met de verscherpte controle van foutgeparkeerde fietsen op de Zeedijk.

Een foutgeparkeerde fiets - en dat is automatische elke fiets op de Zeedijk want daar mogen geen fietsen worden gestald - krijgt niet alleen een sticker, maar wordt ook onmiddellijk opgepakt en in het depot in de nieuwe fietsenkelder aan de overkant van de Zeedijk gezet.

De fiets is daar door de eigenaar weer op te halen tegen betaling van 15 euro. ,,Dus eigenlijk heb je de keus: zet je je fiets gratis in de fietsenkelder of zet je hem voor 15 euro in de fietsenkelder”, verwoordt de woordvoerster van de gemeente Hilversum de zaken heel praktisch.

Normaliter plakt Hilversum eerst een sticker op een foutgeparkeerde fiets, en gaat vervolgens pas na een kwartier over tot het daadwerkelijk weghalen van het foutgestalde rijwiel. Op de Zeedijk wordt de fiets meteen weggehaald. ,,Dat is in verband met de veiligheid. De op de Zeedijk gestalde fietsen belemmeren de vrije doorgang van de hulpdiensten”, aldus de gemeentelijk woordvoerster.

Sinds een aantal weken is de fietsenstalling aan de Zeedijk tussen het voormalige V&D-gebouw en de KPN-centrale gesloten. De sluiting van deze stalling hangt samen met de opening van de grote fietsenkelder aan de overkant van de Zeedijk.

Hilversummers fietsen echter nog steeds gewoontegetrouw en masse naar de oude stalling, stranden daar voor een dicht hek, nemen het bord dat ernaast staat voor kennisgeving aan en zetten hun fiets op straat. En daar wil de gemeente dus vanaf.

De nieuwe fietsenkelder onder de hoek Zeedijk - Herenstraat is nu ongeveer een maand open. Volgens de gemeente wordt de stalling goed gebruikt. Exacte bezoekersaantallen zijn op dit moment nog niet voorhanden. Fietsen kunnen maximaal 24 uur gratis in de stalling woren gezet. De kelder is met de fiets bereikbaar vanaf de Herenstraat, beschikt over lift, roltrap, openbaar toilet en een servicepunt voor fietsen. Bij de stalling worden buggy’s en per 1 januari ook loopfietsen en rollators uitgeleend, met de gestalde fiets als onderpand.

Vervoermiddelen die duidelijk herkenbaar zijn als hulpmiddel van mindervaliden zijn overigens gewoon welkom in het voetgangersgebied in het Hilversumse centrum.

Net binnen