Premium

Burgemeester Eemnes doet geen aangifte wegens loslippigheid

Burgemeester Eemnes doet geen aangifte wegens loslippigheid
Burgemeester Roland van Benthem luistert naar de beraadslagingen van de gemeenteraad van Eemnes. Rechts nog net zichtbaar raadsgriffier Annemarie de Graaf.
© Foto Caspar Huurdeman
Eemnes

Burgemeester Roland van Benthem van Eemnes doet geen aangifte tegen de fractievoorzitters Marcus van den Brink (PvdA) en Jan de Zeeuw (DorpsBelang) wegens loslippigheid over geheim beraad van een raadscommissie. Dat laat hij desgevraagd weten aan De Gooi- en Eemlander.

Het geheime beraad ging over onderhandelingen met de bouwers in de Zuidpolder. De Eemnesser politiek heeft vastgelegd dat bij nieuwbouwprojecten 35 procent moet bestaan uit sociale huurwoningen. Dat biedt bouwbedrijven Heijmans en Van Wijnen minder kans op rendement in de Zuidpolder. Op 14 oktober vroeg het college een raadscommissie ruimte om met de bouwers te onderhandelen.

Direct gevolg van dat overleg achter gesloten deuren was een politieke crisis. Vooral ’de toon’ van DB-voorman Jan de Zeeuw viel bij de wethouers Theo Reijn (DB) en Sven Lankreijer (PvdA) zo vreselijk verkeerd dat de wethouders zichzelf demissionair verklaarden.

Over de crisis boog de voltallige gemeenteraad zich op 4 november. Die avond verklaarde PvdA-fractieleieder Van den Brink dat zijn partij het college de ruimte had geboden van die ondergrens van 35 procent sociale huur af te wijken. Na afloop van de vergadering vertelde De Zeeuw deze krant dat ook DB het college de ruimte had gegeven aan die ’ knop’ te draaien.

Op 27 november kwam ze dat te staan op een afkeurende motie van CDA en VVD. Uit geheim beraad klappen is schadelijk en strafbaar, aldus de motie. Uiteindelijk concludeerde de raad dat geheimhouding doorbreken niet kan, maar dat voortaan beter moet worden afgesproken tot wanneer geheimhouding geldt. De algehele teneur: we moeten hiervan leren. Overigens gaven Bas Pouw (DB) en Pieter Seldenrijk (CDA) die avond aan dat meer mensen dan alleen De Zeeuw en Van den Brink uit de school haden geklapt. Namen noemden ze niet.

Een formeel besluit over de geheimhouding van het commissieberaad is overigens nergens te vinden. Raadsgriffier Annemarie de Graaf laat desgevraagd echter weten dat de commissie ’zichzelf geheimhouding heeft opgelegd tijdens de (besloten, red.) vergadering’. Geheimhouding is formeel dus wél opgelegd.

Aan de burgemeester is het, als hoeder van de integriteit in de gemeente(politiek), om eventueel maatregelen te nemen tegen raadsleden of anderen die de geheimhoudingsplicht schenden. Dat is immers strafbaar - celstraf tot een jaar of een boete tot dik 20.000 euro.

Van Benthem wijst er desgevraagd op dat aangifte doen ’een mogelijkheid (is) en geen verplichting’. Volgens hem ’is er in presidium (met daarin een vertegenwoordiger van elke fractie, red.) en raad afdoende stil gestaan bij dit onderwerp en beterschap beloofd’. Hij vindt dat ’elkaar aanspreken en zelfreinigend vermogen in deze specifieke casus de beste uitkomst’ is.

Net binnen