Premium

Hoofdklasse zaterdag: Doelman Jeroen de Harder zet zich over teleurstelling heen en ’wint’ punt voor koploper Eemdijk bij RKAV Volendam

Hoofdklasse zaterdag: Doelman Jeroen de Harder zet zich over teleurstelling heen en ’wint’ punt voor koploper Eemdijk bij RKAV Volendam
Jeroen de Harder zweeft sierlijk richting bovenhoek bij een inzet van (de niet zichtbare) Azzedine Sout.
© Foto Wim Egas
Volendam

Het bezoek aan RKAV Volendam leverde Eemdijk een punt op: 0-0. Daar mocht de formatie van trainer Willem Romp maar één iemand voor bedanken en dat was doelman Jeroen de Harder.

In de voorbereiding op het seizoen was er een felle keepersstrijd gaande bij de hoofdklasser. Wouter Beukers, Jeroen de Harder en Robin van den Bor knokten om de plek onder de lat na het stoppen van Gerben Jan Ruizendaal. De keuze van Romp viel uiteindelijk op Beukers, hetgeen voor grote teleurstelling zorgde bij zijn concurrenten.

In Volendam mocht tweede doelman De Harder vanwege een blessure bij Beukers het doel verdedigen, en hij gaf direct zijn visitekaartje af. ,,Het is heerlijk om mezelf te onderscheiden. De jongens gaven me net in de kleedkamer ook de complimenten en zeiden dat ik een punt voor ze gered had. Een heerlijk gevoel kan ik wel zeggen.”

Hoe anders was zijn humeur twee weken geleden, na de bekerwedstrijd tegen HBOK in Amsterdam, waar Eemdijk eruit ging na penalty’s. ,,Bedankt, mijn seizoen is voorbij”, sprak de 26-jarige De Harder toen. ,,Daar zat na die wedstrijd wel een beetje frustratie bij. Ik wist natuurlijk dat het seizoen niet over was, maar ik was enorm teleurgesteld. Ik hield daar de nul, keepte een goede wedstrijd en wilde gewoon door in de beker. Alles kwam er toen even uit.”

Met ’alles’ doelt De Harder op de frustratie die het warm houden van de bank bij Eemdijk met zich meebrengt. ,,Ik heb daar wel even een tijdje van gebaald, ja. Daarvoor heb ik namelijk niet de overstap van IJsselmeervogels naar De Vinken gemaakt”, geeft hij aan.

De Spakenburger zette de knop echter om. ,,Ik kon bij de pakken neer gaan zitten of mijn uiterste best doen. Ik koos voor het laatste en de trainer is mij altijd vertrouwen blijven geven. Ook als ik niet speelde, heeft hij altijd met mij gepraat en me erbij betrokken. Dat heeft zeker geholpen.”

In het begin van de wedstrijd was De Harder nog wat onwennig op het kunstgras in Volendam, maar nadat hij het eerste schot van Joey Tol wist te pareren, groeide hij in het duel. Na negentig minuten keek hij tevreden terug op zijn optreden. ,,Hetgeen ik moest doen, ging goed. Daarmee heb ik mijn bijdrage kunnen leveren aan het team. We hebben weer de nul gehouden, dat is ook een kwaliteit. Maar feit is wel dat we aanvallend dit keer wel heel weinig gebracht hebben.”

Dat vond ook Romp. ,,Ik heb geen fatsoenlijke aanval van mijn ploeg gezien. Ik irriteer mij natuurlijk wel dat bepaalde afspraken over het aanvalsspel niet zijn nagekomen, maar het was geen onwil van de jongens. Het was gewoon een heel zware wedstrijd en ik kijk ze er ook echt niet op aan. Wedstrijden als deze zitten er wel eens tussen.”

Langs het veld in Volendam had hij die nuchtere houding ook al. ,,Normaal ben ik nooit zo rustig, maar ik ben blijven zitten en heb geprobeerd positief te blijven. Die gasten afvallen heeft natuurlijk helemaal geen zin. Feit blijft wel dat het niet goed was en dat wij tevreden moeten zijn dat wij hier met een 0-0 vandaan komen.”

Ondanks dat zijn ploeg voor de negende keer de nul hield in de competitie, was Romp kritisch op zijn defensie. ,,Ik vond dat er een aantal jongens minder goed in zat dan normaal. We verspeelden ook een keer in de opbouw de bal waarna zij in de omschakeling een grote kans kregen. Gelukkig stond Jeroen ook toen zijn mannetje. Hij heeft er echt voor gezorgd dat wij een punt hebben gepakt. Het is prettig dat wij over zulke goede keepers beschikken”, gaf de Utrechter zijn doelman(nen) een compliment.

Eemdijk treedt volgende week thuis aan tegen De Dijk, nog steeds als koploper. Conclusies verbindt Romp daar niet aan. ,,Het is allemaal leuk en aardig, maar we moeten nog een hoop verbeteren om echt aanspraak op de titel te maken. Swift of Staphorst zal ook wel een keer zo’n wedstrijd spelen als wij vandaag. Wij hebben hem gelukkig niet verloren”, sloot hij positief af.

RKAV Volendam: Heuvel; S. Tol (84. Schokker), Jaap Tol, Schilder, Stuijt; Veerman, Woudenberg, Sout (61. Plat), Kras; Joey Tol, Springer.

Eemdijk: De Harder; Beukers, Huijgen, Hartog, K. de Graaf, Van Belzen; El Hamdi (71. J. de Graaf), Van Gulik (79. Van den Dikkenberg), Van Dalen; Goossensen (46. Van de Groep), Buimer.

Net binnen