Premium

Singer-songwriter Maarten van Praag (44) komt twintig jaar na die enorme hit met een nieuw album [video]

Singer-songwriter Maarten van Praag (44) komt twintig jaar na die enorme hit met een nieuw album [video]
Loosdrecht

Alweer twintig jaar geleden was hij met City to City zeer succesvol. Deze band werd met de single ’The road ahead’ in 1999 in één klap beroemd. Singer-songwriter Maarten van Praag (44), terugblikkend: „Dat is niet zo leuk geëindigd, ik heb toen een aantal jaren geen muziek meer willen maken.”

Aan de muur bij de keuken hangt een lijstje met een paar zwart-wit foto’s erin. Van Praags grootvader - de legendarisch zanger Max van Praag - staat er samen met de Beatles op. „Mijn opa is al in 1991 overleden, ik was toen 15, 16 jaar. Ik vind het soms wel jammer dat hij niet meer heeft meegemaakt dat ik ook in de muziek ben gegaan.”

En nog steeds zit muziek in de familie, getuige het feit dat zijn 8-jarige zoon Mads op drumles zit - en niet onsuccesvol. „Hij heeft er echt gevoel voor, zoiets zit denk ik toch in de genen”, glimlacht Van Praag met vaderlijke trots. „Hij zei laatst heel wijs: ’Om muziek te maken heb je een ander nodig’. Dat had hij als drummer heel goed begrepen.”

Singer-songwriter Maarten van Praag (44) komt twintig jaar na die enorme hit met een nieuw album [video]
Maarten van Praag, thuis in Loosdrecht. „Ik ben blij dat het plezier voor de muziek weer terug is.”
© Foto: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden

Na een aantal jaren radiostilte pakte hij in 2009 de muziek toch weer op. „Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik heb onder meer twee Engelstalige albums opgenomen, opgetreden met bandjes en huiskamerconcerten gegeven.”

Hij vormde zich om tot singer-songwriter en kwam in contact met producer en songwriter Tony Cornelissen. De hechte samenwerking tussen de twee leidde vijf jaar geleden tot het album Young Hearts. Het album heeft dus een tijdje op de plank gelegen. Andere projecten, levenswendingen en privé-omstandigheden namen Van Praag een paar jaar volledig in beslag.

In die tijd moest er uiteraard ook brood op de plank komen. Van Praag ging aan het werk als IBT’er ( ’individueel begeleider thuis’), om mensen met geheugenproblemen en dementie te helpen. „Heel mooi en dankbaar werk’, zegt hij. „Dat bevalt heel erg goed, dit werk is wel iets dat mij me past, ja. En ik kan het naast de muziek doen.”

Dan, met een stralend gezicht: „Maar mijn allergrootste liefde en passie, dat is muziek maken. Ik heb gisteravond nog tot laat met de band gerepeteerd en het was alsof we vorige week nog bij elkaar zijn geweest, zoveel plezier haal ik daar uit.”

Singer-songwriter Maarten van Praag (44) komt twintig jaar na die enorme hit met een nieuw album [video]
Het nieuwe album ’Young hearts’ wordt woensdagavond gepresenteerd.

De Loosdrechter startte in maart van dit jaar een crowdfunding via het platform ’Voor de kunst’. De benodigde 3100 euro waren snel bij elkaar. Van Praag presenteert ’Young hearts’ woensdagavond met een band in het Amsterdamse Bitterzoet. „Ik heb heel diep moeten gaan voor dit album, daarom is dit me heel erg dierbaar. Ik ben blij dat het plezier voor de muziek weer terug is, want dat ben ik een hele tijd echt kwijt geweest.”

Hoe zijn nieuwe album wordt ontvangen - Van Praag staat daar heel open in, zegt hij. „Ik ga in elk geval weer huiskamerconcertjes op poten zetten en van de zomer met de band wat festivalletjes doen. Ik heb de afgelopen twintig jaar wel geleerd dat als je er heel erg bovenop zit, je voor teleurstellingen komt te staan. Dat wil ik niet meer, ik laat me verrassen.”