Huizen viert 75 jaar bevrijding volgend jaar met een keur aan activiteiten

De karavaan van Het Gooi Bevrijd strijkt weer neer in het Huizer winkelcentrum Oostermeent.
© Archieffoto’s: Studio Kastermans
Huizen

Aan het programma wordt nog hard gewerkt, maar de viering van 75 jaar bevrijding in Huizen belooft volgend jaar een groot en gevarieerd evenement te worden.

Allerlei organisaties zijn druk bezig met de invulling van de viering. Marianne Vos van het 4 Mei-comité brengt als organisator en voorzitter alle initiatieven samen en stemt die op elkaar af.

Tien mille

De gemeente heeft tien mille beschikbaar gesteld. Daarvan is vijf mille bestemd voor het aanhaken bij initiatieven van het landelijke comité 4 en 5 mei. Het gaat daarbij om de plaatsing van het Lichtmonument bij de Laurenskerk in Rotterdam, de rondreizende Vrijheidsexpress en Vrijheidsmaaltijden her en der in ons land.

Communicatie

De andere helft van het budget is bedoeld voor de gezamenlijke communicatie van de diverse lokale initiatieven en de gemeentelijke ondersteuning daarvan. De organisatoren zorgen zelf voor de financiering van hun activiteiten.

Theaterroute

Het programma, voor zover nu bekend, gaat al op 23 maart van start met de Theaterroute op diverse plekken in Huizen (tot 28 maart). Van medio april tot medio mei is er vervolgens in het Huizer Museum van alles te doen rond 75 jaar bevrijding. een tentoonstelling met buitenexpositie van portretten van oorlogsslachtoffers op panelen in het oude dorp; interviews met Huizers die levendige herinneringen hebben aan de bevrijding; gesprekken over vrijheid op ’praatstoelen’ (en de vlogs hiervan delen op sociale media); een digitaal platform.

Wandelroute

Verder verzorgen het Huizer Museum en de Fotoschool in diezelfde periode een wandelroute met gedichten/teksten en foto’s over vrijheid in het nieuwe gedeelte van Huizen.

Roxane van Iperen

Dinsdag 14 april geeft Roxane van Iperen, schrijfster van de bestseller ’t Hooge Nest, een lezing in de bibliotheek. Die dag wordt ook het startschot gelost voor de expositie van de Atelierroute Huizen in de bibliotheek (tot en met 9 mei). Op zaterdag 2 mei gevolgd door een concert van het Hineni Symfonie Orkest uit Nijkerk.

Oorlogsmonument

Op 4 mei - Nationale Herdenking - staat op het programma: herdenking in het Warandepark, in de Kruiskerk en bij het Oorlogsmonument bij het Prins Bernhardplein; een concert door muziekvereniging Prinses Irene en COV Excelsior.

Op 5 mei - Bevrijdingsdag - staat een openingsconcert door Prinses Irene gepland. En verder de karavaan Het Gooi Bevrijd en feest in de Oostermeent, een door de Rotary en de Krachtcentrale georganiseerde Vrijheidsmaaltijd, en een dj bij café Het Wapen van Huizen.

WO II-café

Diverse activiteiten zijn nog in ontwikkeling. Zo wordt in Huizen gedacht aan een WO II-café in de bibliotheek, interviews door jongeren met hun grootouders, activiteiten van en door jongeren door Young Dynamics, en diverse (andere) Vrijheidsmaaltijden.