Lekker weekend in Zaandam

Annemarie en Robbert van der Gaag en hun kinderen Sanna en Finn.
© Foto Ella Tilgenkamp

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, tijd voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag legt Vrij vandaag voor aan Annemarie van der Gaag-Verhoef en Robbert van der Gaag, die elkaar vonden bij de scouting.

Robbert en Annemarie wonen met hun kinderen Sanna (4) en Finn (6) in een twee-onder-een-kap woning in de Verzetsbuurt in Zaandam. In het huis van de oma van Annemarie, dat ze in 2009 konden kopen. Ze komen beiden uit een scoutingfamilie. De scouting vormt een rode draad door hun leven. Het is dan ook niet toevallig dat ze elkaar in 2007 via de scouting leerden kennen. En dat terwijl Robbert bij de landscouting in Schiedam actief was en Annemarie bij de waterscouting in Zaandam.

Annemarie is deze zaterdagochtend druk bezig met vlechten van Sanna’s haar. „Sanna wil graag haar haar in een Elsa-vlecht, zoals Elsa uit de film ’Frozen’. De Elsa-jurk die ze draagt, heb ik zelf gemaakt. Ik word heel blij van kleding naaien. In het weekend heb ik daar meer tijd voor. Ik zat vanmorgen nog te denken: zal ik nog even achter de naaimachine kruipen, maar dat is niet gelukt. In het weekend hebben we meer tijd om leuke dingen te doen met de kinderen. Zo gaan we deze maand met Finn schaatsen. We gaan ook graag naar de zaterdagmarkt in de stad. Soms gaat een van ons alleen, maar we gaan ook wel met z’n allen.”

„Mét honger en mét kinderen naar de markt is eigenlijk een slechte combinatie”, vindt Robbert. „De kinderen gaan graag mee, want ze krijgen van alles te eten. We beginnen bij de bakker dan krijgen ze een stukje brood, bij de groentestal een banaan en bij de kaasboer een stukje kaas. Die twee hebben al gegeten als we weer thuiskomen. We halen vaak ook nog een lekker stukje vis.”

„We zijn al sinds we hier wonen mantelzorgers van onze buurvrouw van 92. Ze zit nu tijdelijk in een verzorgingshuis in Amsterdam, dus bezoeken we haar in het weekend. Ik ken haar al mijn hele leven omdat dit vroeger het huis van mijn oma was”, vertelt Annemarie.

„Ik probeer in het weekend ook altijd een stukje te hardlopen in de natuur met de hardloopvereniging. Ik heb nu helaas last van mijn kuit dus is het er niet van gekomen.”

Robbert: „In de weekenden gaan we ook graag op pad met onze camper. Naar plekken die niet verder dan anderhalf rijden zijn. Zoals Noordwijkerhout of Enkhuizen. We staan dan het liefst op een natuurkampeerterrein. In de vakanties gaan we wel verder. Zo zijn we vorig jaar naar Noorwegen geweest. We stonden pal aan een meer en als we ’s morgens wakker werden, plonsden we zo dat meer in. Prachtig. Maar we zijn ook naar Zweden en Denemarken geweest. De camper staat nu in de stalling”

„We gaan het liefst naar landen waar het niet zo heet wordt. Ik kan niet goed tegen de zon. Dat was in Noorwegen wel gek, want het was er bloedheet: 30 graden. Maar het was hier in Nederland tegen de 40, dus was het daar koeler”, aldus Annemarie.

,,In het weekend gaan we ook wel naar Schiedam, op bezoek bij de ouders van Robbert. Voor mijn ouders hoeven we niet te wachten tot het weekend is, want die wonen in de buurt.”

Robbert: „We spreken in het weekend ook wel met vrienden af. Laatst zaten we met een groep in Hoevelaken buiten met een kampvuurtje en hebben we samen een stoofschotel gemaakt.”

En de scouting? „Die staat een beetje op een laag pitje sinds we kinderen hebben. Ik was laatst wel een weekend fotograferen voor de scouting. Als de kinderen straks de leeftijd hebben om mee te doen, zullen wij weer wat actiever gaan deelnemen. Het is zo met ons leven vervlochten. Zowel mijn familie als die van Annemarie zijn allemaal actief bij de scouting. Dan is het bijna vanzelfsprekend dat Finn en Sanna ook actief worden zodra ze de leeftijd hebben.”

Hoe breng jij je weekend door?

Mail het naar vrij@mediahuis.nl

Net binnen