Premium

Zonder boerderijwinkel geen Hoeve Ravenstein; ’Het houdt het boeren eerlijk en bewust’

Zonder boerderijwinkel geen Hoeve Ravenstein; ’Het houdt het boeren eerlijk en bewust’
Het hele gezin Tupker werkt mee in het familiebedrijf Hoeve Ravenstein.
© STUDIO KASTERMANS /DANIELLE VAN COEVORDEN

De economie draait weer op volle toeren. In duizenden bedrijven in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland wordt dagelijks hard gewerkt aan het perfecte product. Elke maandag doet de redactie verslag van een bezoek aan een van deze ondernemingen. Vandaag: Hoeve Ravenstein in Baarn.

Een familiebedrijf ten top, verscholen in het landschap van landgoed Groeneveld. Een boerenbedrijf met boerderijwinkel, koffie-/theeschenkerij en oneindig veel meer. Een kijkje achter de muren van Hoeve Ravenstein.

Met Hoeve Ravenstein duiken we ver terug in de tijd. Oorspronkelijk was Hoeve Ravenstein een boerderij, daterend uit de achttiende eeuw. Tot 2011 was de familie Meyer er zo’n honderd jaar pachter met een veehouderij. Het bijna 250 jaar oude rijksmonument, onderdeel van het landgoed van Kasteel Groeneveld, is vandaag de dag eigendom van Staatsbosbeheer. Na een jarenlange renovatie bestiert de familie Tupker sinds 2011 Hoeve Ravenstein. Het rijksmonument is in ere hersteld.

Klokslag half negen ’s ochtends opent de familie Tupker Hoeve Ravenstein voor publiek. In de boerderijwinkel slepen Arnold en Mattheu met bakken verse groente langs de rekken, in de koffie-/theeschenkerij maakt Norbert zich klaar voor een nieuwe dag. Op het landweggetje naar Hoeve Ravenstein komen de eerste auto’s al stapvoets aanrijden. Onder de bomendeken door, op naar verse regionaal groenten, kaas, vlees, een kopje koffie met ambachtelijk gebak, of een bezoek aan de dieren.

Veertig jaar geleden was alles anders. De familie Tupker woonde in Soest. Vader Jan, moeder Gerda, zoon Jeroen en dochters Saskia en Esther. Het gezin woonde in een twee-onder-een-kapwoning, in een woonwijk met een schuur erachter. Gerda groeide op met het boerenbedrijf van haar ouders in het Soesterveen. Een boerenbedrijf met twintig melkkoeien die met de hand werden gemolken.

Op de website van Hoeve Ravenstein valt te lezen dat manlief Jan ook graag boer wilde worden toen hij van de middelbare landbouwschool kwam. De zin wordt gevolgd door de legendarische woorden ’van het een kwam het ander’.

Belgisch Witblauw

,,Jan een ik begonnen in Soest met twee kalfjes”, vertelt Gerda aan de keukentafel van het woonhuis op Hoeve Ravenstein. Puur als hobby schaften ze de beestjes van het ras Belgisch Witblauw aan. Al gauw werd duidelijk dat het niet bij de twee kalfjes zou blijven.

Wat begon als hobby groeide uit tot tientallen koeien in verschillende weilanden in de omgeving van Soest. Dochter Saskia: ,,Van het ene naar het andere weiland ging het met de trekker telkens dwars door een woonwijk heen.” Ze lacht. ,,Dat kan je je niet voorstellen, toch?”

Aan huis in Soest bouwden Gerda en Jan een klantenkring op. Een klantenkring bestaande uit vrienden en kennissen die graag vlees wilden kopen. Kwaliteitsvlees van beestjes die een mooi en eerlijk leven hebben gehad. Gerda: ,,Ons uitgangspunt is altijd geweest om het vleesvee te fokken op een diervriendelijke manier, met respect voor de natuur en leefomgeving. Regelmatig komt vlees negatief in het nieuws. Bij ons weet je waar het vlees vandaan komt en hoe het is gegroeid.”

Gerda vervolgt: ,,De vleespakketten van vroeger, die je jaren geleden in Soest al kon halen tijdens de ophaaldag, zijn er nog steeds. Dan kocht je bijvoorbeeld 12,5 kilogram koe. Die pakketten zijn tegenwoordig wel wat kleiner geworden.”

In 2011 laat de familie Tupker de woonwijk in Soest achter zich om te verhuizen naar Hoeve Ravenstein wordt betreden. Saskia werkte op dat moment bij de Charlottehoeve, een biologische boerderijwinkel in Soest. Saskia en een groot deel van het personeel van de Charlottehoeve, gaan mee naar Hoeve Ravenstein.

De boerderijwinkel wordt het domein van Saskia. ,,Ik wilde ooit zo’n belletje in de winkel. Zodat ik op kantoor kon werken en alleen bij het luiden van de bel hoefde op te staan.” Ze lacht. In praktijk bleek het werk in de winkel altijd door te gaan. ,,Het belletje is gemaakt, maar nooit gebruikt.”

Boerderijwinkel

Zonder boerderijwinkel geen Hoeve Ravenstein; ’Het houdt het boeren eerlijk en bewust’
De boerderijwinkel verkoopt verse biologische streekproducten.

In de boerderijwinkel zijn biologische-, streek-, allergenen- en glutenvrije producten te koop en uiteraard verse producten in de breedste zin van het woord. Altijd eigen vlees, ’s zomers eigen groenten (’s winters elders uit de regio) en altijd eigen kazen, door boeren uit de omgeving op Tupkers recept gemaakt. ,,Die recepten zijn geheim”, zegt Saskia. Moeder en dochter lachen aan de keukentafel.

Terwijl de Tupkers druk bezig zijn in de winkel met hun klanten, vertellen Gerda en Saskia dat ze vandaag de dag niet meer zonder boerderijwinkel zouden kunnen. ,,Zonder winkel zouden wij niet bestaan”, zegt Saskia. De actuele discussie over het boerenbedrijf, regelgeving en vlees- en voedselprijzen in de supermarkt komt ter sprake. Lang verhaal kort: om het boeren eerlijk en bewust te houden, biedt de boerderijwinkel uitkomst. ,,Voor onze klanten en voor ons."

Toekomst

Gerda en Saskia vinden het moeilijk om een blik op de toekomst te werpen. ,,We denken dat we een sterke basis hebben. De winkel, een webshop, het terras, de moestuin, activiteiten zoals de boerenmarkt, de pluktuin; we doen in ieder geval heel veel.” Moeder en dochter lachen. Soms is het allemaal wel een beetje veel van het goede. ,,De tijd zal het leren. Voor eerlijke producten kunnen consumenten bij ons terecht.”

Klanten dartelen ondertussen over het terrein, ongeveer honderd koeien eten tevreden van het hooi in de stal. Haaks op de boerderij staat een witgepleisterd bakhuisje, een klein gebouw waarin vroeger broden en koek werd gebakken. Bijna 250 jaar na de bouw van Hoeve Ravenstein is de boerderij meer florerend dan ooit. Meer weten over het bakhuisje en Hoeve Ravenstein? De trotse bewoners vertellen het graag.

Sebas Bouquet

Net binnen