Voortvluchtige Walter van W. meldt zich niet voor zijn straf voor het doodrijden van Fleur en is nu door de politie opgepakt

Monumentje voor de overleden Fleur Balkestein.

Monumentje voor de overleden Fleur Balkestein.© Archieffoto Studio Kastermans

Internetredactie
LOOSDRECHT

De 57-jarige Walter van W. is dinsdagavond aangehouden in een woning in Loosdrecht. Hij was veroordeeld voor het veroorzaken van het dodelijk ongeval in Loosdrecht in 2016 waarbij de 19-jarige Fleur Balkestein om het leven kwam. De man moet nog een celstraf van drie jaar uitzitten, maar meldde zich niet bij de gevangenis.

De man werd in 2019 door het Gerechtshof van Leeuwarden in hoger beroep veroordeeld tot de celstraf. De veroordeelde mocht het hoger beroep in vrijheid afwachten. Toen hij zich niet meldde bij de gevangenis, is een zogeheten Fugitive Active Search Team van de Landelijke Eenheid ingezet die de man opspoorde en aanhield.

Lees ook: Lichtere straf voor veroorzaker dodelijk ongeval Loosdrecht: ’Straatrace niet bewezen’

Van W. is niet thuis maar elders in Loosdrecht opgepakt om de straf uit te zitten waartoe hij in hoger beroep was veroordeeld. Dat beroep mocht de Loosdrechter in vrijheid afwachten, maar het was overduidelijk dat hij zich moest melden, stelt advocate Arlette Schijns namens moeder en zus van Fleur. Uiteindelijk heeft het Fugitive Active Search Team (FastNL) van de politie de Loosdrechter aangehouden.

De familie is verbijsterd dat Van W. de indruk wekt zijn straf te willen ontlopen. ’Nog altijd denkt hij boven de wet te staan’, gruwt vader Robert op Facebook. Moeder en zus zijn volgens Schrijns blij met de snelle actie van justitie. „Voor hen is er nu een gevoel van gerechtigheid.’ De 19-jarige Fleur raakte destijds ernstig gewond toen Van W. na een restaurantbezoek in zijn Porsche 911 met hoge snelheid op haar inreed, toen ze vanuit een uitrit de weg opreed. De jonge vrouw overleed twee weken later aan haar verwondingen.

Van W. en achter hem zoon Casper (33) reden volgens vijftien getuigen met zeer hoge snelheid (167 km/u) over de dijk naar huis. De Loosdrechter, die al vijf keer eerder was veroordeeld voor rijden onder invloed, bleek twee keer zoveel op te hebben als toegestaan. Hij kreeg vier jaar cel, wat in hoger beroep werd verlaagd tot drie jaar vanwege roekeloos rijden. Zoon Casper kreeg een taakstraf van honderd uur.

De rechtbank nam het Van W. hoogst kwalijk dat hij ondanks bewijzen en getuigen bleef ontkennen dat hij extreem hard reed. Zowel hij als zijn zoon zeiden het gevoel te hebben ’alsof heel Loosdrecht tegen ons is’. Ze wekten de indruk met zichzelf te doen te hebben en vooral anderen de schuld te geven. Zo was Fleur volgens hen met haar mobieltje bezig en deed de bardame te veel gin in de tonic.

Lees ook:

Openbaar ministerie ziet af van cassatie in zaak doodrijders van Loosdrechtse Fleur Balkestein

Transavia mag voor straatrace veroordeelde piloot niet ontslaan

OM: straffen te laag voor doodrijden Fleur

Walter van W. in beroep tegen straf straatrace

Straatraceverdachten: ’Loosdrecht spant tegen ons samen’

Net binnen