Van colbertje tot televisieprijzen, kinderen van Mies Bouwman en Leen Timp schenken hun spulletjes aan Beeld en Geluid: ’Nu zijn ze weer thuis’

Leen Timp en Mies Bouwman in 2009.
© Foto ANP
Hilversum

Ze behoren tot de belangrijkste Nederlandse televisiemakers en werkten samen aan veel iconische programma’s. Mies Bouwman (1929-2018) en Leen Timp (1921-2013) maakten duizenden programma’s op radio en tv. De kinderen van het echtpaar hebben het persoonlijk werkarchief van hun ouders overhandigd aan Beeld en Geluid in Hilversum.

Met de woorden ’Nu zijn ze weer thuis’, liet dochter Marieke Timp het archief woensdag achter bij directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer van het museum op het Mediapark. De schenking bestaat uit bijzonder en uniek materiaal en wordt voor het eerst toegankelijk voor het publiek. Het gaat om onder meer kledingstukken gedragen tijdens belangrijke mediagebeurtenissen, correspondentie met kijkers, gewonnen prijzen, productiepapieren en uitzendingen.

(tekst gaat door onder de foto)

Dochter Marieke Timp overhandigt directeur Van Nispen tot Sevenaer van Beeld en Geluid de collectie omroepspullen van haar overleden ouders Mies Bouwman en Leen Timp.
© Foto Beeld en Geluid

,,We zijn heel blij dat het archief van onze ouders bij Beeld en Geluid wordt ondergebracht”, zegt dochter Marieke Timp. De directeur van Beeld en Geluid is op zijn beurt vereerd met de schenking. ,,Mies en Leen hebben ongelooflijk veel betekend voor de ontwikkeling van de Nederlandse televisie en radio. We zijn blij dat we dit prachtige werk hier tot in de eeuwigheid mogen bewaren, koesteren en uitdragen.”

Mies Bouwman presenteerde honderden uitzendingen in haar lange carrière. Van ’Zo is het toevallig ook nog ’ns een keer’ en ’Open het Dorp’ tot ’In de hoofdrol’. Haar echtgenoot Leen Timp was een televisiepionier. Als cameraman, televisieregisseur en producent maakte hij meer dan 1500 producties.

(tekst gaat door onder de foto)

Een colbertje dat Mies Bouwman tijdens een uitzending droeg behoort tot de privécollectie die Beeld en Geluid nu in bezit heeft.
© Foto Beeld en Geluid

De familie heeft toestemming gegeven om het materiaal door mediaprofessionals te laten hergebruiken. Ook voor onderwijsdoeleinden en onderzoekers wordt het materiaal van Mies Bouwman toegankelijk gemaakt. Het publiek kan op zondag 14 juni een kijkje komen nemen bij Beeld en Geluid. Dan worden onderdelen uit het archief getoond en zal zoon Joost Timp er verhalen over vertellen. Gratis tickets voor de bijeenkomst kunnen binnenkort via de website van Beeld en Geluid gereserveerd worden.

Net binnen