Premium

Carnaval barst weer los, ook in Kortenhoef: ’Een soort uitlaatklep’

Carnaval barst weer los, ook in Kortenhoef: ’Een soort uitlaatklep’
André Koopmanschap.
Kortenhoef

Onbenulligheden zoals in Zevenaar, waar een openbare basisschool carnaval verkleedfeest noemt? Daar doen ze in Kortenhoef niet aan. Cynisme of politiek correct gedoe? Welnee. Carnaval is en blijft daar gewoon groot feest. Ook elders in Gooi en Eemland.

,,Zo massaal als in het zuiden is het hier niet, maar het leeft absoluut”, stelt André Koopmanschap (54) uit Kortenhoef, al meer dan dertig jaar op en top carnavalist. Achttien jaar is hij voorzitter van lokale vereniging De Turftrappers, de elf jaar daaraan voorafgaand zat hij in de Raad van Elf.

Carnavalsfamilie

Koopmanschap is telg van een bekende carnavalsfamilie. Neven van hem zijn al sinds jaar en dag betrokken bij het feest in Naarden. ,,Mijn vader was een van vier broers, zonen van de smid van Naarden. Ik ben verzeild geraakt in Kortenhoef omdat mijn vrouw van hier is”, verklaart hij. Dat carnaval alleen maar om een paar families draait, wil hij daarbij wel nuanceren. ,,Bij muziekverenigingen en voetbalclubs zijn het vaak ook een paar families waarom het draait. Tal van uiteenlopende verenigingen hebben het moeilijk, maar hier valt het reuze mee. We boffen nog, met een jeugdraad en dansmariekes.”

Scholen

Dat het leeft in Kortenhoef blijkt ook uit de betrokkenheid van de St. Anthoniusschool daar. Elk jaar opnieuw levert de groep acht een jeugdprins (dit jaar Prins Tijn), die steevast door de vereniging wordt opgenomen en ook meeloopt in de optochten in Kortenhoef en Ankeveen. De school krijgt komende maandagmorgen - net als de Josephschool in Nederhorst den Berg - ook weer bezoek van de echte prins, Prins Eddy (IJsseldijk, 33) de 2e, Prinses Esmeralda en hun gevolg.

Dat is kort voordat een bus van de vereniging naar het tot Oeteldonk omgedoopte Den Bosch afreist, om daar samen de carnavalsmaandag mee te maken. ,,Bijzonder daar is dat er in tegenstelling tot bij ons die in de optocht geen elektronisch versterkte muziek klinkt. Alleen dweilorkesten en harmonies lopen mee. Dus geen versterking. Puur en ouderwets.”

Hoogtepunt

Het hoogtepunt in Kortenhoef zit er dan alweer op. Dat is komend weekeinde, onder meer zaterdag- en zondagavond in ’t Akkoord aan de Kwakel, gebouw van Amicitia, Bmol en de Beatrix Pipe Band. ,,Leden daarvan staan achter de bar. Die verenigingen hebben zo mooi wat omzet door ons feest. Altijd leuk om elkaar te steunen”, legt Koopmanschap uit. Dankzij wat omzet lukt het de vereniging ook een in het circuit bekende zanger als Johan Kettenburg uit te nodigen, zo blijkt. ,,Naar schatting zeker zo’n 180 mensen verwacht de voorzitter zaterdagavond. ,,En dan zit het best wel vol.”

Optocht

De optocht zondagmiddag in Kortenhoef is ook een jaarlijks hoogtepunt, net als die een dag eerder in Naarden waar ook wagens uit Kortenhoef meerijden. Vijf stuks in totaal zelfs: Van het prinsenpaar, de dansmariekes, de jeugdprins, de Raad van Elf en nog een groep.

Manager

Koopmanschap is in het dagelijks leven manager financiën bij een dochter van Aegon. ,,Eindverantwoordelijk voor geld. Hij hoort vaker dat mensen zijn plezier in carnaval onverwacht vinden. ,,Misschien is het wel een soort uitlaatklep. Ook ik heb verschillende kanten. Mensen kijken ervan op, maar ach, misschien is het ook wel een soort van jaloers zijn”, grijnst hij. ,,Dat ik gewoon doe wat ik leuk vind.”

Biertjes

Dat komend weekend er weer vrolijk wat biertjes gedronken worden, het hoort er volgens de Kortenhoever bij. ,,Ook ik drink, maar dronken zal ik nooit worden. Dat hoort ook niet bij de gemoedelijkheid van carnaval. Weet je dat het het enige feest is waarbij drie generaties kunnen meefeesten? Opa’s, oma’s, kinderen en kleinkinderen.”

Carnaval barst weer los, ook in Kortenhoef: ’Een soort uitlaatklep’
Alaaf van Michael Luijer staand voor de praalwagen voor het prinselijk paard komend weekeinde
© foto STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Praalwagen

Opvallende praalwagen dit jaar is de ’Gouden Koets’, met daarin het prinselijk paar, de twee adjudanten en jonkvrouwen.

Het is een van de vijf wagens van leden van De Turftrappers, maar veel meer dan alleen een wagen. Het is ook een soort eerbetoon aan Eveline Welle, vertelt Michael Luijer die de wagen onderhanden nam. De oorspronkelijk uit Soest afkomstige Eveline overleed vorig jaar augustus op 55-jarige leeftijd na een lange ziekte toch nog onverwacht. Ze was bestuurslid van De Turftrappers en tevens de vrouw van Joop Welle, met wie zij samen al vanaf begin deze eeuw kwekerij Ome Joop in Kortenhoef runde.

,,Joop zit al jaren in de Raad van Elf”, vertelt Luijer die afgelopen weken menig uurtje aan de praalwagen werkte, deze week enkele avonden met hulp van anderen om de puntjes op de i te zetten. ,,Ze deden in deze koets mee aan de Gondelvaart in Loosdrecht. Het is best wel een mooie koets, inclusief gezaagde paarden. Ik heb hem omgebouwd zodat hij in de optocht mee kan.”

Luijer, in het dagelijks leven werkzaam als ongediertebestrijder en vogelweerder, is een van de twee adjudanten en rijdt zelf ook mee. ,,Alles zit erop en eraan. Een aggregaat voor de muziek. En voor stroom voor een oventje, voor de worstenbroodjes.”

Lees ook: Ledenstop carnaval in Naarden

Net binnen