Premium

’Goed voor ons en voor de planeet’: Initiatiefgroep wil vijftien kleine, milieuvriendelijke woningen bouwen in buurtschap Crailo

’Goed voor ons en voor de planeet’: Initiatiefgroep wil vijftien kleine, milieuvriendelijke woningen bouwen in buurtschap Crailo
Van links naar rechts: Alexey Pristupa, Bas Pronk en Anne Visser. ,,We willen een voorbeeld zijn, een experiment waar mensen naar komen kijken.’’
© Foto Studio Kastermans/Ben den Ouden
Bussum

„De tijd is er rijp voor.” „Het is goed voor jezelf en voor de planeet.” Typerende uitspraken van drie initiatiefnemers van Klein Crailo. Dat is een groep mensen die heel graag ’anders’ willen wonen in de nieuwe buurtschap Crailo. Dat ’anders’ vatten ze zelf zo samen: ’compact, duurzaam, verbonden met de natuur en met elkaar’.

In een rijtjeshuis in Bussum - niet zo compact en al helemaal niet verbonden met de natuur - vertellen Alexey Pristupa, Anne Visser en Bas Pronk wat ze als ’droom’ voor ogen zweeft. „De hoofdpunten”, vat Visser samen, „zijn klein, naar buiten gericht, duurzaam en met een diversiteit aan mensen. Het moet dus geen knarrenhof of een groep van alleen maar jongeren worden.”

Dat laatste komt dan ook tot uitdrukking in de kerngroep van Klein Crailo. Die bestaat uit acht mensen, de jongsten midden-dertigers, de oudsten al gepensioneerd. Ze hebben inmiddels ongeveer vijfentwintig geïnteresseerden om zich heen verzameld. Het idee is om als groep op Crailo neer te strijken in ongeveer vijftien kleine huisjes. Inclusief onder meer een gezamenlijke tuin, een gezamenlijke moestuin of voedselbos en een gezamenlijke ruimte voor activiteiten denken ze zo’n vijfduizend vierkante meter nodig te hebben.

25 bewoners

Er is plaats voor maximaal vijfentwintig bewoners, zo is het idee. „Het hoeven er niet dertig te worden, dat is te groot, maar tien is misschien te weinig”, zegt Pronk, telg uit een Naardens erfgooiersgeslacht. Het initiatief behoeft draagvlak en daarom voldoende deelnemers, maar te massaal en te anoniem is ook beslist de bedoeling niet. „Worden het meer dan vijfentwintig, dan is opsplitsen eventueel een mogelijkheid”, vult Pristupa aan. Aan de universiteiten in Omsk (Siberië) en Wageningen bekwaamde hij zich in milieukunde, twee jaar geleden kwam hij in Bussum wonen.

Het fundament voor Klein Crailo werd gelegd op de seizoenscamping aan de Franse Kampweg. „Bas en ik hebben daar met onze drie kinderen afgelopen zomer doorgebracht in een joert (grote nomadentent uit Centraal-Azië, red.). Dat was ontzettend fijn. Hier in ons rijtjeshuis missen we het bos”, vertelt Visser. Momenteel werkt ze bij een kenniscentrum voor het bibliotheekwezen, eerder was ze ambtenaar bij de gemeente Hilversum en directeur van Hilversum Marketing. Daar op de camping stond ook een ’pipowagen’. Hoofdbewoner: Pristupa. Die drie raakten aan de praat en bleken op dezelfde golflengte te zitten. Pronk: „Alexey was al bezig met plannen, wij zijn daarbij aangehaakt.”

Comfort

De woningen van Klein Crailo worden klein, buitenmaat hooguit zo’n 50 vierkante meter. Pristupa: „Hoe compacter des te meer buitenruimte er overblijft. We bekijken nog hoe zo’n woning het slimst kan worden ingericht, bijvoorbeeld met verschuifbare binnenwanden. Hoeveel ruimte heb je nodig? Net genoeg. Dan hou je ook meer tijd over om andere dingen te doen dan rommelen in huis..” Visser vult aan: „Meer kinderen betekent niet per se meer slaapkamers. Het gaat om een andere manier van kijken dan we gewend zijn.” Wordt dat niet wat erg primitief? Nee hoor, stelt Pristupa. „We willen niet achteruit in kwaliteit van leven of comfort. We zijn heel nuchter: we kijken wat werkt en wat niet.”

Eventueel kunnen de woningen uit modules worden samengesteld – naast elkaar gekoppeld, maar twee op elkaar is ook mogelijk. Het worden, onderstreept Pronk, geen ’tiny houses’. Die zijn verplaatsbaar, terwijl het bij Klein Crailo gaat om ’echte grondgebonden woningen’. „Bovendien”, zegt Pronk, „zijn tiny houses niet per se duurzaam, er kunnen ook niet-ecologische bouwmaterialen in verwerkt zijn. Wij willen de woningen zo duurzaam en ecologisch mogelijk bouwen.” Houtskeletbouw is het uitgangspunt. En natuurlijk nul op de (energie)meter.

Sámen leven

Ook over de gemeenschappelijke voorzieningen, zowel binnen als buiten, heeft de groep ideeën. Visser: „Het gaat om actief sámen leven, bewust kiezen wat je met elkaar deelt.” Daarbij betrekken ze ook de buitenwereld. De gedachten gaan ernaar uit de gemeenschappelijke ruimte geregeld open te stellen, voor concerten bijvoorbeeld.

’Goed voor ons en voor de planeet’: Initiatiefgroep wil vijftien kleine, milieuvriendelijke woningen bouwen in buurtschap Crailo
Crailo. De opname dateert van afgelopen zomer.
© Foto GEM Crailo

Hollandse hamvraag: wat gaat het kosten? „Voor een woning komt je, inclusief grond, niet onder een ton uit, wij denken eerder daar boven”, zegt Visser. Ze tekent aan dat veel dingen nog duidelijk moeten worden. Een van die dingen is hoe de grondexploitatie van GEM Crailo eruit ziet. Die BV is opgericht om namens de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren de buurtschap Crailo te ontwikkelen, realiseren en exploiteren.

In gesprek

Of en hoe het project Klein Crailo daarin past, moet blijken. Visser: „De GEM stelt zich nog voorzichtig op, maar we zijn in gesprek.” De kerngroep is realistisch genoeg om te beseffen dat realisatie van hun ’droom’ nog wel een paar jaar in beslag zal nemen. Tegelijk zijn ze vol goede moed, al was het maar omdat elders in het land soortgelijke projecten op steun van de overheid kunnen rekenen. Pronk: „De tijd is er naar om ons soort initiatieven een kans te geven. We willen een voorbeeld zijn, een experiment waar mensen naar komen kijken.”

Lees ook: ’Bebouwing van buurtschap Crailo is geen probleem voor natuurbrug Laarderhoogt’

Meer informatie op www.kleincrailo.nl

Net binnen