Premium

’Te weinig zicht op veiligheid kinderen’, problemen bij jeugdbescherming William Schrikker Stichting

’Te weinig zicht op veiligheid kinderen’, problemen bij jeugdbescherming William Schrikker Stichting
Bussum

Er zijn problemen bij de William Schrikker Stichting, een van de vier instellingen die in de regio Gooi en Vechtstreek verantwoordelijk is voor de jeugdbescherming en jeugdreclassering. De stichting heeft van de inspecties ’Gezondheidszorg en Jeugd’ en ’Justitie en Veiligheid’ te horen gekregen dat de zaken binnen een half jaar op orde zijn. Anders kan er een boete volgen.

De problemen bij de William Schrikker Stichting zijn al langer bekend. Begin vorig jaar kreeg de jeugdzorgorganisatie al een waarschuwing van de inspecties. Er is wel een begin gemaakt met verbeteringen, maar de stichting heeft de zorgen die er zijn over de kinderbeschermingsmaatregelen niet weg kunnen nemen. ’De Inspecties hebben er onvoldoende vertrouwen in dat de William Schrikker Stichting zelfstandig de juiste maatregelen treft of resultaten boekt om de problemen om te lossen’, zo valt te lezen in het rapport van de controlediensten.

Veiligheid

De belangrijkste zorg van de inspecties betreft ’de fysieke, emotionele en seksuele veiligheid van de kinderen’. Daar is onvoldoende zicht op, zo is geconstateerd. Ook is er ’onvoldoende regie op de veiligheid van de kinderen’ en heeft de stichting ’te weinig zicht op de problematiek van de ouders, of verzorgers van de kinderen’.

Volgens wethouder Maarten Hoelscher van Huizen hebben de problemen vooralsnog geen gevolgen voor de kinderen die in Gooi en Vechtstreek die onder de verantwoordelijkheid van de William Schrikker Stichting vallen. ’De William Schrikker Stichting voert voor 64 jeugdigen uit onze regio een kinderbeschermingsmaatregel uit. Wij hebben op dit moment geen signalen van onveilige situaties bij onze jeugdigen’, schrijft hij aan de Huizer raad.

Verbeterplan

De Raad van Bestuur van de William Schrikker Stichting laat in een reactie weten zich te kunnen vinden de waarschuwing van de inspecties en stelt dat er voor 2020 al een verbeterplan in gang is gezet. ’Wij gaan ervoor zorgen dat de veiligheid van ieder kind dat aan onze zorg is toevertrouwd blijvend gewaarborgd is. Zicht en regie op veiligheid worden van ons verwacht en wij zullen aantonen dat die bij ons in goede handen zijn’, zo stelt de Raad van Bestuur.

Naast de jeugdbescherming, voert de William Schrikker Stichting ook de Jeugdreclassering uit. Anders dan bij de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen - waarbij het gaat om kinderen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd - gaat het bij de uitvoering van jeugdreclasseringsmaatregelen om de begeleiding van jeugdigen. Dit om recidive te voorkomen, te zorgen voor re-integratie en om de veiligheid van de jeugdige en zijn omgeving te borgen. De inspecties hebben op dit moment geen acute zorgen over de kwaliteit de jeugdreclasseringsmaatregelen die de William Schrikker Stichting uitvoert.

Regio

De William Schrikker Stichting heeft contracten met 355 gemeenten in heel Nederland. In totaal vallen er zo’n 7500 kinderen onder de zorg van de organisatie. De jeugdbescherming en jeugdreclassering voor de zeven gemeenten in Gooi en Vechtstreek wordt geregeld door de Regio Gooi en Vechtstreek. Behalve met de William Schrikker Stichting zijn er contracten met het Leger des Heils, Jeugd en Gezinbeschermers en Briedis.