Premium

Coronavirus bedreigt buitenlandse werkweken van Gooise scholieren; ’Gaan we nog naar Rome toe?’, is de grote vraag

Coronavirus bedreigt buitenlandse werkweken van Gooise scholieren; ’Gaan we nog naar Rome toe?’, is de grote vraag
Vaste prik tijdens een werkweek naar Rome: het Colosseum.
© Foto EPA
Hilversum

Het is voor veel leerlingen het hoogtepunt van het jaar, misschien zelfs wel van hun hele middelbare schoolperiode: de buitenlandse reis. Nu het coronavirus op steeds meer plekken de kop op steekt, komen deze werkweken, en zeker die naar Rome, in gevaar.

,,Er wordt op alle niveaus overleg gevoerd’’, zegt Marianne de Goeij, directieassistente op het Roland Holst College in Hilversum. Ze is ook begeleider tijdens de Rome-reis. ,,Al onze voor-examenklassen – dat zijn dus de leerlingen van 3 mavo, 4 havo en 5 vwo - gaan in de laatste week van maart op reis. Barcelona staat bijvoorbeeld op het programma, we gaan naar Tsjechië, op wintersport, en natuurlijk naar Rome.’’

Annuleren

Ze vertelt dat er inmiddels vragen van ouders binnenkomen over het al dan niet annuleren van de reizen. Ook leerlingen zijn benieuwd of hun reis wel doorgaat. De Goeij: ,,Eén ding staat voorop: we zullen nooit de leerlingen in gevaar brengen, niemand aan risico’s blootstellen. We hebben nog geen beslissing genomen, volgen nauwlettend de berichtgeving en de reisadviezen. De kans dat de werkweken in het water vallen is aanwezig. Tegelijkertijd zien we dat het virus in China op z’n retour is. We willen dus ook niet te vroeg alles cancelen. Straks blijkt dat het niet nodig was, dat het een stormpje in een glas water was. Daar hoop ik eigenlijk wel op.’’

Ouders bellen

Eenzelfde geluid is te horen op het Willem De Zwijger College. De 5-vwo’ers van deze school in Bussum gaan 30 maart op reis naar Rome. ,,Gelukkig duurt dat nog even, en hoeven we nu nog geen beslissing te nemen’’, zegt een medewerkster namens interim-rector Ron Bosman. ,,Maar het speelt hier zeker. Ouders bellen met vragen. De lijn is: ouders en leerlingen goed op de hoogte houden, de ontwikkelingen in de gaten houden, de adviezen van de officiële instanties opvolgen. We nemen geen enkel risico, de veiligheid van de leerlingen gaat boven alles.’’Kees Versteeg, rector van Griftland College in Soest, laat weten zeer terughoudend te zijn in het al dan niet laten doorgaan van werkweken: ,,Eerder aflasten en geen risico lopen.’’

Beijing

Het Gemeentelijk Gymnasium – op deze school in Hilversum kunnen leerlingen het vak Chinees volgen - besloot al voor de voorjaarsvakantie dat de reis naar Beijing moest worden geannuleerd, net als het uitwisselingsprogramma met leerlingen uit Shanghai.

Op verschillende andere scholen in de regio – waaronder SG Huizermaat in Huizen, Vituscollege in Bussum, Het Baarnsch Lyceum in Baarn en het Vechtstede College in Weesp – staan de werkweken in september en oktober op de agenda. Dus hierover zijn momenteel geen zorgen.

(tekst loopt door onder de foto)

Coronavirus bedreigt buitenlandse werkweken van Gooise scholieren; ’Gaan we nog naar Rome toe?’, is de grote vraag
Annet van Egmond.
© Archieffoto studio kastermans/ben den ouden

Coronavirus houdt ook Gooise ontwerpers thuis

Het coronavirus kluistert steeds meer mensen aan ’huis’. Scholieren zien hun buitenlandreis in rook opgaan, ondernemers kunnen niet langer terecht op grote internationale beurzen.

Verschillende grote interieurbeurzen zijn inmiddels uitgesteld. Waaronder de bekende design- en meubelbeurs Salone del Mobile in Milaan. Diverse ontwerpers uit de regio zouden daar hun werk tonen, waaronder lichtontwerpster Annet van Egmond uit Bussum en de Loosdrechtse glaskunstenares Bibi Smit.

Lastige beslissing

Zoals elk jaar stond de beurs eind april gepland. De organisatie heeft deze week besloten de Salone del Mobile nu op 16 tot en met 21 juni te laten plaatsvinden. „Het zal een lastige beslissing zijn geweest”, zegt Van Egmond die op de beurs haar nieuwste lichtobject ’Nature & Tech’ en een wandsculptuur gaat tonen.

„Voor mij is de nieuwe datum geen groot probleem, maar er zullen ook exposanten zijn die in juni andere exposities of tentoonstellingen hebben. Hoe minder deelnemers, hoe minder interessant de beurs. De kosten lopen ook op. Je investeert in zo’n beurs. Vliegtickets en het huren van een appartement, moeten worden omgeboekt. Daarnaast lopen er kosten vooraf zoals standbouw, fotografie, website en drukwerk. En dan is het nog maar de vraag hoe de situatie over vier maanden is.”

Niet alleen gezondheidsredenen liggen ten grondslag aan het uitstellen van de beurs. Salone del Mobile trekt bijvoorbeeld jaarlijks heel veel Aziaten, die op dit moment niet kunnen komen. Daarnaast zijn veel exposanten voor hun werk afhankelijk van aanlevering van onderdelen en materialen uit onder andere Azië.

Op zijn gat

„En de industrie in China ligt behoorlijk op zijn gat”, weet Van Egmond. Zelf heeft de Bussumse daar nog geen last van. „Mijn nieuwe lichtobjecten worden volledig in Nederland gemaakt en voor mijn eerdere lampen op zonne-energie zoals de Miss Nightingale heb ik vooralsnog voldoende voorraden in huis.”

(tekst loopt door onder de foto)

Coronavirus bedreigt buitenlandse werkweken van Gooise scholieren; ’Gaan we nog naar Rome toe?’, is de grote vraag
Bibi Smit.
© Archieffoto foto studio kastermans/ben den ouden

Ook Bibi Smit is voor haar glaskunst niet afhankelijk van de toevoer van materialen uit ’besmet’ gebied. Het uitstellen van de beurs noemt ze voor haarzelf eerder een geluk bij een ongeluk. „Het geeft me juist wat lucht. Ik sta nu voor de vijfde keer op de Salone del Mobile, maar het is iedere keer weer een race tegen de klok. Ik ben al lang blij dat de beurs verplaatst kon worden en niet wordt geschrapt. De nieuwe datum valt voor mij goed. Laten we hopen dat het in juni wel gewoon doorgang kan vinden.”