Premium

GGD maakt attent op loden waterleidingen

GGD maakt attent op loden waterleidingen
© Foto Waternet
Blaricum

De GGD Gooi en Vechtstreek benadert alle (eigenaren van) panden in de regio waar kinderen verblijven, in de eerste plaats kinderdagverblijven. Boodschap: controleer of er in het gebouw nog loden waterleidingen voorkomen en zo ja, doe er wat aan. Lood in water is schadelijk, vooral voor kinderen tot zeven jaar.

De actie van de GGD is een van de maatregelen tegen het gevaar van lood in drinkwater waarop wethouder Anne-Marie Kennis wijst in een brief aan de Blaricumse gemeenteraad. In Blaricum staan geen schoolgebouwen staan die dateren van voor 1960. Sinds dat jaar is de toepassing van loden waterleidingen in Nederland verboden.

Ook het andere gemeentelijke vastgoed laat Blaricum op loden leidingen controleren. Uit Kennis’ brief blijkt dat daarvoor een specialistisch bedrijf wordt ingehuurd dat ook gemeentelijk vastgoed in Laren en Eemnes gaat controleren.

Blaricum verwacht in het eigen vastgoed geen problemen aan te treffen. De aula en het gemeentehuis aan de Kerklaan zijn gerenoveerd. Ook de toren van de protestantse Dorpskerk is gemeentelijk bezit. Kennis schrijft dat daar geen gebruikers zijn maar dat de gemeente de boel toch laat controleren. In de toren zit overigens geen waterkraan, zo vertelt koster Rob Hoogendoorn van de Dorpskerk desgevraagd.

In Laren worden drie schoolgebouwen en acht ’overige vastgoedobjecten gecontroleerd, meldt daar wethouder Karin van Hunnik aan haar gemeenteraad.

Eerder lieten de gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Huizen al weten hun vastgoed te controleren op loden waterleidingen.

Meer informatie over loden waterleidingen op de website van de regionale GGD: www.ggdgv.nl