Premium

Verzoek om luchtmeetbuisjes in Blaricum en Eemnes

Verzoek om luchtmeetbuisjes in Blaricum en Eemnes
Palmes meetbuisje.
© Illustratie hoemeetiklucht.eu
Blaricum

Denktank A27 wil heel graag in Blaricum en Eemnes zeven meetbuisjes laten ophangen die de stikstofuitstoot van (vooral) snelweg A27 meten. De buisjes moeten acht maanden lang fungeren als wegbereiders voor een fijnmazig netwerk van luchtmeetkastjes.

Aan de twee gemeenten vraagt Denktank A27 toestemming voor het ophangen van de zogeheten Palmes meetbuisjes in de openbare ruimte. Meestal zal dat zijn aan (lantaarn)palen, 2,5 tot 3 meter boven de grond. Een memo over het verzoek is maandag verstuurd aan de colleges van Blaricum en Eemnes, aldus Arjan Buijks, grondlegger van de denktank.

Provincie en GGD

Voor het project werkt de groep samen met de provincie Noord-Holland. Die betaalt ook de kosten, 3.200 euro. De GGD Amsterdam staat klaar om de praktische uitvoering ter hand te nemen.

Het idee is om vijf meetbuisjes op te hangen parallel aan de A27 - drie op Blaricums, twee op Eemnesser grondgebied. Eén buisje moet in Blaricum een plekje krijgen langs de drukke Randweg Oost en het laatste in het centrum van Blaricum bij de kruising Torenlaan/Huizerweg/Dorpsstraat.

Eind maart

Geven de gemeenten toestemming, dan hoopt de denkank dat de buisjes eind maart kunnen worden opgehangen. Iedere vier weken worden ze opgehaald door een medewerker van de GGD Amsterdam en vervangen door nieuwe. De inhoud van de opgehaalde buisjes wordt in een laboratorium geanalyseerd. In zo’n zeven centimeter lang buisje zit gaas met daarop een chemische stof die stikstofdioxide (NO2) bindt. Door de hoeveelheid NO2 te meten kan de gemiddelde stikstofuitstoot per vier weken worden vastgesteld. Pieken en dalen in de uitstoot zijn op deze manier niet meetbaar. Na acht maanden is het mogelijk iets te zeggen over de gemiddelde uitstoot in een jaar.

Meetkastjes

De buisjes moeten een indruk geven van de ernst van de stikstofuitstoot. Daarna kan nauwkeuriger worden gemeten met een netwerk van geavanceerdere meetkastjes. Denktank A27 zal zich waarschijnlijk aansluiten bij Hollandse Luchten. Dat zijn meetnetwerken van burgerss. Initiatiefnemer was de provincie Noord-Holland. Het eerste netwerk werd opgezet in de IJmond.

Meetresultaten worden elke vier weken online gezet op www.no2buisjes.nl