Premium

Thuisisolatie bij coronavirus kan, maar is niet gemakkelijk: Afstand houden, dus niet zoenen of knuffelen’ [video]

Thuisisolatie bij coronavirus kan, maar is niet gemakkelijk: Afstand houden, dus niet zoenen of knuffelen’ [video]
Mondkapjes, handschoenen, schoonmaken, twee meter afstand: de leefregels voor thuisisolatie zijn streng.
© EPA
Amsterdam

Ziek zijn is toch het lekkerst in je eigen bed. Onder de dekens, boekje erbij of Netflix op tv en op zijn tijd een kippensoepje naar grootmoeders recept. Nederland heeft voor zover bekend nu één patiënt die het nieuwe coronavirus onder de leden heeft. Als het echt uitbreekt, dan mogen zieken met milde verschijnselen onder voorwaarden kiezen voor ’thuisisolatie’. Makkelijk is de quarantaine niet, niet voor de patiënt en ook niet voor huisgenoten.

Nu Covid-19 óók Nederland heeft bereikt, krijgen de GGD’s veel telefoontjes van bezorgde mensen. Hoe zit het met voorzorgsmaatregelen? Hoe herken je de ziekte? Thuisisolatie, wat is dat?

De website van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding - onderdeel van het RIVM – biedt een schat aan informatie: richtlijnen en draaiboeken maar ook informatiebrieven voor patiënten, hun huisgenoten en mensen die contact hebben gehad met bevestigde patiënten.

Vrijblijvend is het allemaal niet. Sinds 28 januari staat Covid-19 net als onder andere polio, pokken en twee ’eerdere’ coronavirussen SARS en MERS op de lijst groep A-ziekten. Het vermoeden dat een zieke het nieuwe coronavirus onder de leden heeft (koorts, hoesten, kortademigheid én bijvoorbeeld in een land of regio geweest met veel Covid-19 zieken) moet door de huisarts direct gemeld worden bij de GGD.

Gedrag

De arts infectieziektenbestrijding van de GGD bepaalt samen met de huisarts of de thuissituatie zich leent voor thuisisolatie. Dat heeft onder andere te maken met kennis en gedrag van de patiënt en zijn huisgenoten en of de zieke in staat is om voor zichzelf te zorgen.

Contact met huisgenoten moet namelijk zo veel mogelijk worden vermeden. De patiënt mag niet naar buiten. Tuin of balkon zijn een uitzondering op die regel, als daar geen andere mensen zijn. Samen een kopje koffie drinken op het balkon, is er niet bij. En als er iemand in huis erg ziek wordt, dan mag hij niet naar het spreekuur. ,,Bel de huisarts. Ga niet zomaar naar de huisarts of het ziekenhuis toe.’’

Thuis in quarantaine gaan - zoveel is duidelijk - zet het hele huishouden op zijn kop.

Uit de informatiebrief voor verdachte patiënten bij wie nog moet worden vastgesteld of ze het nieuwe coronavirus onder de leden hebben: „Alleen de mensen die bij u wonen mogen bij u in huis zijn. Ook uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen. U blijft zoveel mogelijk in uw eigen kamer. Daar slaapt u ook en u slaapt alleen.” En: „U heeft zo weinig mogelijk contact met de mensen in huis en u blijft op 2 meter afstand van elkaar. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.”

De vermeende patiënt moet zijn eigen aparte bestek, borden, bekers en glazen gebruiken en – als dat mogelijk is - een eigen toilet en badkamer gebruiken waar huisgenoten dan niet komen. Als hij zijn kamer uitgaat, moet hij een door de GGD verstrekt chirurgisch mondneusmasker opzetten. Als de patiënt weer terug is in zijn kamer, kan het masker worden afgezet: daarna handen wassen met water en zeep en ontsmetten met handalcohol.

Het is bijna onmogelijk voor de patiënt om zich te vervelen. Hij zal veel en vaak moeten poetsen, blijkt uit de protocollen voor thuisisolatie. Badkamer en toilet moeten elke dag worden schoongemaakt. Net als plekken in de kamer die vaak worden aangeraakt, zoals nachtkastjes en lichtknopjes.

Huishoudbleek

,,Doe eerst handschoenen aan die u kunt weggooien. Maak eerst schoon met een gewoon schoonmaakmiddel. Desinfecteren doet u daarna met huishoudbleek. Pak een nieuwe emmer met vijf liter water. Doe hier 125 milliliter bleekwater in, dat is een koffiekopje vol. Maak nu alle oppervlakten nog eens schoon met water en bleekwater. Doe de schoonmaakdoek daarna direct in de was. Doe de handschoenen uit en gooi ze weg. Was daarna uw handen met water en zeep.’’ Het huis van een patiënt in thuisisolatie is brandschoon, dat kan niet anders.

Van huisgenoten wordt veel gevraagd, zo veel dat het volgens het protocol raadzaam kan zijn om kinderen elders onder te brengen. ,,U mag geen bezoek ontvangen. Kom zo weinig mogelijk in de kamer waar uw huisgenoot verblijft’’, is de opdracht. Als dat laatste toch moet: ,,Zet het mondneusmasker op dat u gekregen heeft van de GGD. Raak het masker daarna niet meer aan. Trek handschoenen aan voordat u de kamer binnengaat. Blijf op twee meter afstand van elkaar.’’

Meer dan twee kantjes met leefregels telt de informatiebrief voor de huisgenoten. ,,We realiseren ons dat dit een hele opgave kan zijn.’’

Net binnen