Premium

Verbijstering, boosheid en onbegrip bij de politiek over peperdure Oud-Loosdrechtsedijk

Verbijstering, boosheid en onbegrip bij de politiek over peperdure Oud-Loosdrechtsedijk
Het werk aan de Oud-Loosdrechtsedijk (hier het fietspad) dat veel en veel duurder is uitgevallen dan gedacht.
© ARCHIEFFOTO STUDIO KASTERMANS ALEXANDER MARKS
Wijdemeren

Verbijstering en onbegrip bij de plaatselijke politiek, over de ruim vier ton extra voor het wegwerk aan de Oud-Loosdrechtsedijk. Dat wethouder Joost Boermans de geest maar niet in de fles kreeg maakte het nog erger.

Het bedrag komt bovenop de 2,2 miljoen euro waar al rekening mee was gehouden, en zelfs dat was al tonnen hoger dan twee jaar geleden. Het werk aan de kilometers lange dijk tussen de rotondes (nieuwe riolering en wegdek) werd destijds gestaakt, omdat er van alles misging. Er werd een oude waterleiding ontdekt en de buurt steigerde omdat ze niet betrokken was. Nu dus weer een domper, van ruim vier ton.

Enorm boos

In de commissie ruimte en economie, waar woensdagavond het raadsvoorstel voor die vier ton extra werd besproken, was Eric Torsing (CDA) nog het meest uitgesproken. Zelf directeur van een aannemingsbedrijf, was hij onthutst en enorm boos over de uitleg van het college bij het raadsvoorstel. „Dit klopt gewoon niet”, vond hij, na volgens eigen zeggen uitgebreid in de achterliggende stukken te zijn gedoken. Aannemer KWS had volgens hem ’een blanco cheque gekregen’. „Wie gaf opdracht dit grote werk te starten zonder enig uitzicht op de kosten?”, wilde hij van wethouder Joost Boermans weten. Torsing had zich ook geërgerd aan de antwoorden op technische vragen door het college, document bij het raadsvoorstel. „Zo van, dit komt wel goed.” Hij noemde ze ’koel, berekenend en weinig zelfkritisch’.

Verbijstering, boosheid en onbegrip bij de politiek over peperdure Oud-Loosdrechtsedijk
Een boze Eric Torsing neemt de verantwoordelijk wethouder onder vuur.
© Foto Douwe van Essen

Miskleunen

De andere collegepartijen steunden Torsing. René Voigt (Dorpsbelangen) had het over cruciale fouten, Nanne Roosenschoon (D66) wilde zekerheid dat ’dit soort miskleunen niet meer voorkomt’ en Sieta Vermeulen (VVD) zei niet te snappen dat het lijkt dat een offerte hier ontbrak: „Wat is afgesproken, wie heeft het besluit genomen zo te gaan werken, was u als wethouder betrokken en via ambtenaren op de hoogte?.” Ook zij vond de antwoorden van het college ’vaag’. Net als Eric Torsing zette ze grote vraagtekens bij de door KWS gehanteerde indexering van de aanneemsom, deels de reden voor de kostenoverschrijding.

Totale onmacht

Ook de oppositie was vol onbegrip. Stan Poels (PvdA/GL) wees op de ’totale onmacht, dat iets zo uit de klauwen kon lopen’. „Zijn we wel in staat om dit soort grote projecten goed uit te voeren?”, wilde hij weten, waarop hij het had over de vaker opduikende term ’bestuurskracht’ (en dan vooral het veronderstelde gebrek eraan in een kleine gemeente als Wijdemeren). „En dan gaan we binnenkort praten over bezuinigen op het sociaal domein”, foeterde hij. „Ik baal hier enorm van.”

Renée Wijnen (De Lokale Partij) had het over een foutenfestival, waarbij uiteindelijk volgens haar bijna twee keer zoveel wordt uitgegeven als er een paar jaar geleden gedacht was. „Een brevet van onvermogen”, vond ze, daarbij suggererend dat haar partij overweegt om volgende week als een ’politiek oordeel’ met een motie te komen. Wat voor een, zei ze niet.

Wet van Murphy

Wethouder Joost Boermans kwam met een lange reactie, waarbij hij begon met wat er allemaal goed was gegaan bij dit werk (zoals betrokkenheid van bewoners) en dat er veel interne communicatie was. Volgens hem staan de huidige tegenvallers los van het werk van twee jaar geleden. „Al zal iedereen zeggen dat dit de wet van Murphy is.” Hij erkende dat ’ er op alle fronten dingen niet goed gegaan zijn’, maar was het met een aantal opmerkingen vanuit de politiek niet eens. „En waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.” Volgens hem baalde de organisatie (ambtenaren en college) er net zo goed van. „Die is er kapot van. Vreselijk dat dit juist op dit dossier gebeurde.” Hij erkende ook dat er achteraf gewoon zwart op wit een afspraak (over de kosten) met de aannemer had moeten liggen.

Verbijstering, boosheid en onbegrip bij de politiek over peperdure Oud-Loosdrechtsedijk
Wethouder Joost Boermans bezig aan zijn lange betoog.
© Foto Douwe van Essen

Beroerder

De antwoorden zorgden alleen maar voor nog meer wrevel. Volgens EricTorsing (’dit wordt alleen maar beroerder’) riepen ze samen met het ’rammelende raadsvoorstel’ alleen maar meer vragen op. „Wat hier gebeurt is eigenlijk schandalig en onfatsoenlijk, met die extreme verhogingen. Ga met die aannemer aan tafel om erover te praten (’Zinloos’, volgens Boermans) over dit buitensporige bedrag voor dit plakkie asfalt, 225 euro per vierkante meter. Dat is vijf keer zo duur als normaal, zo heb ik nagevraagd.”

Volgende week donderdag neemt de gemeenteraad een besluit over de kredietaanvraag.