Premium

Actiegroep scootmobielers heet nu Toegankelijk Weesp, ’Het gaat om de toegankelijkheid van Weesp voor alle Weespers’

Actiegroep scootmobielers heet nu Toegankelijk Weesp, ’Het gaat om de toegankelijkheid van Weesp voor alle Weespers’
Weesp

Felicia de Rooij uit Weesp heeft de actiegroep voor scootmobielers deze week een nieuwe naam gegeven: Toegankelijk Weesp.

„Scootmobielactiegroep is zo’n lang woord. Het gaat tenslotte om de toegankelijkheid van Weesp voor alle Weespers.” En omdat zij toch bezig was heeft De Rooij meteen een groep aangemaakt op Facebook. Inmiddels telt de groep al 33 leden.

53 hobbels

De Weespse deed vorige week mee aan de scootmobielochtend in Sporthal Aetsveld. Daar vertelde zij dat zij alleen al op de weg van huis naar de school van haar kinderen 53 hobbels, drempels, gevaarlijke sleuven en plekken met ongelijke bestrating tegenkomt. Voor mensen die slecht ter been zijn of gebruikmaken van een rolstoel of scootmobiel, vormen deze obstakels enorme hindernissen.

Actiegroep scootmobielers heet nu Toegankelijk Weesp, ’Het gaat om de toegankelijkheid van Weesp voor alle Weespers’
Felicia de Rooij actief tijdens de rijvaardiheidstraining in sSporthal Aetsveld.
© Foto Mediahuis

Maar De Rooij is niet zo van het klagen. Over zichzelf zegt zij dat zij ’van de oplossingen’ is. „Daarom ben ik ook de cursus Politiek Actief van de gemeenteraad gaan doen. Ik heb toen ook in aanraking gekomen met gemeenteraadsleden. Samen met een andere vrouw heb ik de actiegroep opgericht. Dit voorjaar gaan we met mensen uit de politiek een scootmobieltocht door Weesp maken, zodat ze zelf ervaren wat er aan de hand is”, vertelt De Rooij.

Begripvol

Waar De Rooij zelf mee te maken kreeg is de trage reactie van de gemeente op signalen dat zich op bepaalde plekken problemen voordoen voor scootmobielers. „Stoepen die te steil zijn, de goot in het midden van de Slijkstraat, boomwortels die tegels omhoog drukken, bochten die te krap zijn en auto’s die te dicht op uitritten staan geparkeerd, zodat ik er niet langs kan met mijn scootmobiel. Bij de gemeente wordt heel begripvol gereageerd, maar er gebeurt vervolgens niets met de meldingen die je doet.”

’Inclusief beleid’

Wethouder Léon de Lange was vorige week ook bij de scootmobielochtend aanwezig omdat hij ’inclusief beleid’ in zijn portefeuille heeft. Dat beleid moet ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving, nergens wordt buitengesloten om wat voor reden dan ook. De inclusieve samenleving houdt in dat die toegankelijk is voor alle burgers, ongeacht beperkingen.

Net binnen