Premium

Franse witwasser veroordeeld tot vier weken cel; zijn 20.000 euro ’voor een Golf GTI’ is hij kwijt

Franse witwasser veroordeeld tot vier weken cel; zijn 20.000 euro ’voor een Golf GTI’ is hij kwijt
Loenersloot

Een 25- jarige Fransman die in Loenersloot werd betrapt met 20.000 euro contant geld in zijn auto, is wegens witwassen veroordeeld tot vier weken voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook bepaalde de politierechter in Utrecht dat die 20.000 euro verbeurd wordt verklaard.

De verdachte werd op 19 oktober in Loenersloot aangehouden in zijn Audi omdat hij teveel links reed. Zijn 27-jarige passagier, ook een Fransman, kon geen ID laten zien en daarop doorzocht de politie de auto. De agenten vonden op twee verschillende plekken in de wagen enveloppen met daarin 10.000 euro. Het geld werd in beslag genomen.

De verdachte zei dat hij een auto kwam kopen in Nederland. Hij had contant geld meegenomen omdat er beslag lag op het salaris dat hij als vrachtwagenchauffeur verdiende. Hij had een grote schuld omdat hij ooit een ongeluk heeft veroorzaakt waarbij een dode is gevallen. Hij gaf de politie een adres op waar hij een ‘Golf GTI’ ging kopen.

De officier van justitie wees erop dat er geen auto te koop was op het adres dat de verdachte had opgegeven. Zij vertelde dat de man in Frankrijk een strafblad heeft wegens drugshandel. Zij gaf aan dat het verhaal van de verdachte niet geverifieerd kon worden. De advocaten noemden de doorzoeking door de politie niet in orde. Maar de rechter keurde het allemaal goed. Ook sprak zij de bijrijder vrij zoals de officier van justitie en de verdediging ook hadden voorgesteld. De 25-jarige verdachte had zelf ook verklaard dat zijn passagier niets wist van het geld, voegde de rechter daar nog aan toe.

Net binnen