Premium

Trafo-huisje voor de kerk op de Baarnse Brink leidt tot politieke wrevel; ’Meteen weer weghalen, dat lelijke ding!’

Trafo-huisje voor de kerk op de Baarnse Brink leidt tot politieke wrevel; ’Meteen weer weghalen, dat lelijke ding!’
Meteen weer weghalen, vinden veel Baarnse politici van het deze week op de Brink geplaatste trafo-huisje.
© foto Caspar Huurdeman
Baarn

Hoe haal je het in vredesnaam in je hoofd om vlak voor de monumentale Pauluskerk op de Brink in Baarn een of andere lelijk transformatorhuisje neer te zetten? Wat betreft vijf partijen in de Baarnse gemeenteraad gaat het stroomhuisje per direct retour afzender. Die afzender - netwerkbeheerder Stedin - is zich van geen kwaad bewust en is niet van plan zich in lokaal politiek gekrakeel te mengen.

Diverse Baarnse politici reageerden deze week verbaasd en verontwaardigd op het bericht in deze krant over de plaatsing van het transformatorhuis op de Brink. ’Wie verzint zoiets? Ik maak mij altijd druk over ’rotte kiezen’ die in de loop van de jaren zijn ontstaan. Hier is gewoon een gloednieuwe rotte kies op een monumentale plek neergezet. Huiswerk heel snel overdoen svp’, brieste Rik van Hardeveld (CDA). ’Vervroegde 1 april-grap toch’, hoopte Mark Eijbaard (PvdA) tegen beter weten in. ’Om te lachen als het niet zo onvoorstelbaar suf was. Een vorstelijke misser’, twitterde Marjo Stam van de BOP.

Vragen en motie aangekondigd

In totaal hebben vijf partijen in de Baarnse gemeenteraad - samen goed voor acht van de negentien zetels - al laten weten dat het stroomhuisje wat hun betreft meteen weer weg moet. Het doel is hetzelfde, de manier waarop het doel moet worden bereikt is verschillend. De BOP gaat een motie indienen, CDA, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie/SGP komen met vragen aan het college. ,,Wij houden het op dit moment even bij vragen, ik kom pas met een motie als ik zeker weet dat die wordt gesteund”, zegt CDA’er Van Hardeveld. Kees Koudstaal vindt vragen daarentegen niet ver genoeg gaan. ,,Ik wil dat ding weg. In de motie roep ik het college om een alternatieve plek te bedenken.”

Het transformatorhuis kwam deze week bijna letterlijk uit de lucht vallen, maar was toch wel echt dit najaar al aangekondigd op een besluitenlijstje van burgemeester en wethouders, hebben Van Hardeveld en Koudstaal inmiddels ontdekt. Dat iedereen het heeft gemist is echter logisch. Als adres voor het nieuwe transformatorgebouwtje werd ’bij Stationsweg 2’ vermeld, waarbij begrijpelijkerwijs niemand de vertaalslag naar ’aan de voet van Pauluskerk op de Brink’ heeft gemaakt. Van Hardeveld en Koudstaal vinden allebei dat burgemeester en wethouders dit wel even wat duidelijker hadden kunnen melden.

’Deze plek was beste locatie’

Het transformatorhuisje op de Brink is bedoeld ter vervanging van het stroomhuisje achter de bibliotheek. ,,De capaciteit moet worden vergroot, en dat kan niet op die plek”, meldt Koen de Lange van Stedin. ,,We hebben nog geen acuut probleem met de netwerkcapaciteit, maar we willen wel voorbereid zijn op de toekomst.” Stedin is vervolgens samen met de gemeente op zoek gegaan naar een alternatieve locatie in het centrum. De Brink kwam daarbij als beste uit de bus. De benodigde grond heeft Stedin van de gemeente gekocht, deze week werd het gebouwtje geplaatst.

De gemeente laat weten dat het trafo-huisje met groen wordt weggewerkt. ,,Hoewel de huidige locatie als meest geschikte naar voren kwam, is ook duidelijk dat een stroomhuisje bepaald geen fraai object is”, meldt een woordvoerder van de gemeente. ,,Omdat ter plekke groene beplanting is weggehaald voor de plaatsing van het huisje, valt het object nu nog bijzonder op. Er zal echter weer continu groene beplanting - taxussen - worden teruggeplaatst rond het huisje om het zoveel mogelijk aan het zicht te onttrekken.”