Premium

Lokale Energie Faciliteit Eemnes heeft 50 deelnemers: project kan van start

Lokale Energie Faciliteit Eemnes heeft 50 deelnemers: project kan van start
Eemnes

De Lokale Energie Faciliteit (Lef) in Eemnes kan uit de startblokken. De minimaal vijftig deelnemers die daarvoor nodig zijn hebben zich inmiddels gemeld. Dat laat de gemeente weten.

Lef maakt het mogelijk om in Eemnes milieuvriendelijk opgewekte energie - veelal met zonnepanelen - ook in Eemnes te gebruiken. Deze stroom hoeft dan dus niet te worden geleverd aan het landelijke elektriciteitsnet. Met alle zonne- en windenergie die de komende jaren extra wordt opgewekt wordt verwacht dat het landelijke energienet onder grote druk komt en voor heel veel geld moet worden uitgebreid.

Bliq-vanger

Bij de vijftig Lef-deelnemers is - of wordt binnenkort - een klein kastje (’de Bliq-vanger’) op de elektriciteitsmeter gemonteerd. Die Bliq-vanger meet continue de energiegegevens van de woning. In het persbericht van de gemeente vertelt een van de deelnemers: ,,De aansluiting via de modem ging vlot en de app Bliq geeft goede informatie over stroomverbruik en opgewekte zonne-energie. Of het in financieel opzicht aantrekkelijk is, moet nog wel blijken.’’

De gegevens die met de Bliq-vanger worden verzameld zijn nodig om afnemers aanbiedingen te kunnen doen van energieleveranciers. Wethouder Sven Lankreijer denkt dat die aanbiedingen in juli kunnen worden gedaan.

Bijpraten

De vijftig Lef-deelnemers worden in mei uitgenodigd om te worden bijgepraat over de laatste stand van zaken op dat moment. Ook andere geïnteresseerden zijn bij die bijeenkomst welkom. Wie nu al informatie wil, kan daarom vragen via mailadres LEF@eemnesenergie.nl