Baarnsche Courant en Soester Courant vrezen voor voortbestaan; advertentie-inkomsten uitgever BDU gehalveerd door coronacrisis

Eric Lorier
Soest, Baarn

De Soester Courant en de Baarnsche Courant vrezen voor hun voortbestaan. Dit melden beide lokale kranten zaterdagavond op hun website. De toekomst hangt door de coronacrisis aan een zijden draadje, stellen beide kranten.

Zowel de Baarnsche Courant als de Soester Courant bestaat sinds enige tijd uit een abonnementskrant met daarnaast een gratis huis-aan-huisblad en bijbehorende websites.

Uitgever BDU uit Barneveld zegt dat door de coronacrisis in korte tijd de helft van de advertentie-inkomsten is weggevallen. Algemeen directeur Heiko Imelman zegt in beide kranten dat het mediabedrijf met 215 medewerkers, circa 200 freelancers en 4500 bezorgers een fors liquiditeitsprobleem heeft door de weggevallen omzet.

Te weinig vlees op de botten

,,Na een aantal zware jaren hadden we in 2020 de stijgende lijn weer te pakken”, stelt Heiko Imelman in zijn eigen kranten. ,,Maar er zit nog te weinig vlees op de botten om de klappen van deze crisis te kunnen opvangen.” Imelman roept lezers in Baarn en Soest onder meer op om de kranten met donaties te steunen.

BDU is uitgever van ruim dertig lokale kranten en websites. Het gaat hier behalve om abonnementskranten als de SC en de BC ook om huis-aan-huiskranten, die volledig afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten.

125-jarig bestaan

De Baarnsche Courant en de Soester Courant zijn heel lang zelfstandige bedrijven geweest met eigen lokale uitgeverijen en drukkerijen. Pas enkele jaren geleden zijn beide bedrijven opgekocht door de Barneveldse uitgeverij BDU. De Baarsnche Courant viert dit jaar zijn 125-jarig bestaan.

Net binnen