Premium

Lerarentekort of thuisonderwijs door corona? Anne Schouten maakt videolessen over rekenen; ’Dit is het nieuwe leren’ [video]

Lerarentekort of thuisonderwijs door corona? Anne Schouten maakt videolessen over rekenen; ’Dit is het nieuwe leren’ [video]
Een beeld uit een van de ruim 180 rekenlessen van Anne Schouten.
© Foto Les van Anne
Bussum

In tijden van thuisonderwijs door het coronavirus en lerarentekorten, moeten andere wegen bewandeld worden. Anne Schouten, afwisselend woonachtig in Bussum en Heiloo, maakt onder de naam ’Les van Anne’ videolessen over rekenen voor basisscholieren die ook op YouTube en in verkorte vorm op TikTok te bekijken zijn. ’Dit is het nieuwe leren’.

Les van een digitale juf, hoe werkt dat?

„Mijn rekenlessen zijn bedoeld ter ondersteuning, zowel thuis als op school. Een juf of meester voor de klas blijft nodig. Maar met het huidige passend onderwijs heb je als leerkracht veel verschillende leerniveaus in een klas zitten. Sommige kinderen hebben niet genoeg aan een eenmalige instructie, andere kinderen kunnen al stof aan van een klas hoger. Je kunt je als leerkracht niet in tweeën splitsen. Mijn filmpjes kun je gebruiken om de hele klas, een groepje kinderen of een individueel kind nogmaals uitleg te geven of juist om ze wat moeilijkere stof aan te bieden. Heb je als leerkracht, of nu als werkende ouder thuis, even de handen vrij voor iets of iemand anders.”

Waarom ben je hiermee begonnen?

„Ruim tien jaar geleden stond ik voor de klas. Ik merkte toen al dat ik kinderen lang niet de individuele aandacht kon geven die ik graag wilde geven. Dus begon ik een praktijk voor bijles begonnen. Het gaf mij veel voldoening om kinderen weer zelfvertrouwen en plezier in hun schoolwerk te geven. Maar na enige tijd had ik een wachtlijst en kon ik weer niet alle kinderen helpen. Zo is Les van Anne ontstaan. Digitale (bij)les voor thuis en ter ondersteuning op school. Iedere school kan hier mee werken. Al mijn lessen zijn gebaseerd op de landelijke leerlijn rekenen. Hier baseert bijvoorbeeld ook de Cito haar toetsen op. Onze slogan is niet voor niets: ’Dit is het nieuwe leren’.”

Lerarentekort of thuisonderwijs door corona? Anne Schouten maakt videolessen over rekenen; ’Dit is het nieuwe leren’ [video]

Wat komt er allemaal bij kijken, bij een videoles?

„Ik ben nu 2,5 jaar bezig samen met mijn vriend Alex Tijm, hij is van de techniek, en het is meer werk dan ik dacht. Per groep moet eerst de leerlijn worden uitgewerkt. Die deel ik op in lessen zoals klokkijken, meten en breuken, en dan maak ik per les een script. We willen het leuk en speels brengen, kinderen triggeren om dat rekenen weer met plezier op te pakken. Dus hak ik bij een les over breuken bijvoorbeeld een grote zelfgebakken brownie in stukken. Inmiddels hebben we de leerlijn van groep 3 tot en met groep 6 en de eerste lessen van groep 7 online staan. Dat zijn ruim 180 rekenlessen. We zijn nu bezig met de overige lessen van groep 7 en de leerlijn van groep 8. Als dat af is, gaan we misschien ook iets doen voor spelling of taal.”

Zien kinderen jou als een echte YouTube-ster?

„Sommige filmpjes trekken duizenden kijkers op YouTube. Dat is sinds zondag alleen maar toegenomen. En veel kinderen volgen mij op TikTok. Daar zet ik rekenfragmentjes op, maar ook korte filmpjes over mijn zwangerschap bijvoorbeeld, die soms wel tienduizenden keren bekeken worden. Een enkeling vraagt zich in de reacties onder de filmpjes wel eens af wat een ’juf’ op TikTok doet, maar de meeste kinderen reageren heel positief. Dat ze rekenen zo veel leuker vinden. Dat is precies mijn doel.”

Geluk bij een ongeluk, dat coronavirus?

„Nou op deze manier wil je niet dat je lessen nodig zijn natuurlijk. Tegelijkertijd is het denk ik voor veel ouders wel fijn dat er al een digitale manier is om je kind uitleg te geven over rekensommen. Niet iedereen heeft tijd om thuis naast zijn eigen werk, ook de kinderen nog te helpen bij hun schoolwerk. Daar zijn mijn video’s ideaal voor. We hebben dan ook ongeveer tien keer zoveel aanmeldingen op onze website in vergelijking met vorige week. Het voorziet duidelijk in een behoefte. En in verband met het verplichte thuisonderwijs hebben we nu ook geregeld dat we voor scholen binnen hun account, voor iedere leerling een eigen account kunnen aanmaken. Zo kan iedereen ook thuis op zijn eigen niveau rekenuitleg krijgen.”

Meer info: www.lesvananne.nl

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.