Premium

Uitbraak coronavirus in Huizer verpleeghuis Voor Anker; ’Ik vrees de dag van morgen’

Uitbraak coronavirus in Huizer verpleeghuis Voor Anker; ’Ik vrees de dag van morgen’
Tekening van stoepkrijt voor ’de mensen van Voor Anker’ in Huizen.
© STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN
Huizen

Twee besmettingen met het coronavirus, en vier verdenkingen. Bij de Huizer zorginstelling Voor Anker, afdeling Het Baken, is het coronavirus uitgebroken. Alle cliënten van deze afdeling zijn geïsoleerd. Dinsdag zijn de familieleden van cliënten geïnformeerd.

Irna Hoiting, directeur zorg en wonen van Amaris (de zorgkoepel waar Voor Anker onder valt) legt de aanpak uit. „Dinsdag werd bekend dat twee cliënten positief zijn getest. Daarop is onmiddellijk besloten om alle cliënten van Het Baken te isoleren. Ook mensen die nog geen klachten hebben. De kans dat zij zijn besmet is heel groot. Mensen die ziekteverschijnselen hebben worden echter niet getest. Dit is beleid van de GGD.”

Lees ook: Groeiend aantal bewoners verpleeghuizen regio zijn besmet; Lyvore zet uit voorzorg in woonzorgcentrum Santvoorde in Baarn speciale corona-afdeling op

Ingrijpend

Isoleren betekent in het geval van de bewoners van Het Baken dat ze alleen nog maar in hun eigen zit/slaapkamer kunnen verblijven en niet meer naar algemene ruimtes mogen. Daar worden ze verzorgd door medewerkers die gebruik maken van beschermingsmiddelen. „Zij werken met een mondkapje voor, een bril op, schorten en handschoenen aan. Heel ingrijpend voor deze cliënten met dementie. Je kunt het ze namelijk niet goed uitleggen”, zegt Hoiting. „Hun verzorgers zijn ineens onherkenbaar en familieleden mogen niet meer op bezoek komen.”

Nu de dagbesteding is weggevallen proberen medewerkers van het woonzorgcentrum daar op een andere manier invulling aan te geven, een-op-een. „Heel zwaar voor het personeel, maar we redden het tot nu toe. We krijgen veel hulp. Mensen bieden zich spontaan aan; stagiaires, gepensioneerden.” Ze weet dat er grote zorgen leven onder de betrokken familieleden. „We staan in nauw contact met hen. Maar er is geen andere optie; we gaan het zo doen. Het Baken is tot nu toe de enige plek binnen Amaris waar het virus is uitgebroken. Maar, in alle eerlijkheid; ik vrees de dag van morgen.”

Hilverzorg

Amaris is niet de enige zorginstelling in de regio met coronabesmettingen. Hilverzorg heeft drie besmettingen op twee verschillende locaties. Bij Vivium Zorggroep is tot nu toe één cliënt besmet geraakt met het coronavirus.

Bezorgd

De uitbraak van het coronavirus in verpleeghuis Voor Anker zorgt bij Pieter Zeeman uit Huizen voor grote bezorgdheid. Zijn 96-jarige, dementerende moeder is een van de cliënten die verblijft op de getroffen afdeling Het Baken. „Mijn moeder vertoont totaal geen ziekteverschijnselen. Maar ze zit daar op die afdeling tussen mensen die besmet zijn. Ze zeggen dat ze haar op haar eigen kamer houden, maar ik heb toch ook wel begrepen dat dat niet altijd lukt. Ik wil dat ze wordt getest. En als dan blijkt dat ze niet is besmet, wil ik dat ze wordt overgeplaatst.”

Zeeman zegt dat woensdagochtend ook aangegeven te hebben in een gesprek met de locatiemanager van Voor Anker. „Maar van overplaatsen is geen sprake, want geen ruimte. En ook het testen van gezonde mensen is niet aan de orde, begrijp ik, omdat dit niet past binnen het beleid van de GGD. Er zijn er te weinig, of ze zijn te duur, of niet bedoeld voor deze doelgroep. Ik weet het niet.”

Moreel verwerpelijk

Zeeman noemt dit beleid ’moreel verwerpelijk’. „Eigenlijk beslist zo’n GGD-arts over leven en dood. De kleine kans die mijn moeder heeft om dit te overleven wordt haar nu ontnomen. Ze is daar ten dode opgeschreven.”

Alhoewel Jacqueline Sleven (arts infectieziekten GGD Gooi en Vechtstreek) de hartenkreet van Zeeman heel goed kan begrijpen, duidt ze toch graag nog eens het beleid in deze coronacrisis. „Dit is niet ons beleid, maar het landelijke beleid, gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM. Alles is erop gericht om het virus in te dammen, om te voorkomen dat meer mensen besmet raken. Zo ook de aanpak van het verpleeghuis.”

Bekend scenario

„Het is geen aanpak die we nu ineens bedacht hebben. Dit wordt ook gedaan bij uitbraken van het norovirus – die zien we vaak in de winter - of bij griep. Dus; als er een of twee vastgestelde besmettingen op een afdeling zijn, dan worden de mensen die ziek zijn én de mensen met ziekteverschijnselen gescheiden van de rest van de groep, zodat ze zo min mogelijk in contact komen met gezonde mensen. Dat gebeurt nu ook in verpleeghuizen. Het is een bekend scenario.”

Ze wijst ook op de incubatietijd van het coronavirus. „We weten dat die ligt tussen de 2 en 14 dagen. Die periode wordt heel goed op de cliënten in het verpleeghuis gelet. Het gaat om een zeer kwetsbare groep mensen. Vandaar ook de maatregel dat de huizen zijn gesloten, dat bezoek nu niet mogelijk is.”