Premium

Regio loopt voorop: Coronapatiënt in Gooi en Vechtstreek thuis verpleegd

Regio loopt voorop: Coronapatiënt in Gooi en Vechtstreek thuis verpleegd
In dit soort pakken gaat personeel van de Thuiszorg in Gooi en Vechtstreek patienten met corona thuis verplegen.
© Foto AFPMATTHIAS RIETSCHEL
Hilversum

Zes thuiszorgorganisaties krijgen gespecialiseerde teams die mensen met corona in eigen huis gaan verplegen. Dat gebeurt op dringend verzoek van ziekenhuizen en de huisartsen.

Personeel van ISZA, Vitaal Thuiszorg en Intermedicare heeft inmiddels al zo’n team dat met beschermende hulpmiddelen als ’maanpakken’, mondkapjes en brillen bij mensen met corona thuis langsgaat. Ook Vivium, Amaris en Hilverzorg willen zo’n speciale taskforce. De zes gaan daarbij ook meteen onderling de gemeenten in Gooi en Vechtstreek verdelen, ongekend voor thuiszorgland. Huisartsen en ziekenhuis krijgen dan een vast aanspreekpunt per gemeente, aldus Meike Dieperink van ISZA Thuiszorg.

Tergooi ziekenhuizen en de huisartsenfederatie hebben hier nadrukkelijk om gevraagd. Dieperink: ,,Ze zitten in de ziekenhuizen echt omhoog, huisartsen zitten met de handen in het haar. Die moeten nu nog tot wel twintig organisaties afbellen om iemand geplaatst te krijgen. Maar nu dus niet meer”, aldus Dieperink.

Haar relatief jonge bedrijf wilde niet in haar eentje de verantwoordelijkheid voor de gespecialiseerde teams en de cordinatie daarvan, zo vertelt ze. Het leidde tot overleg met drie andere, grotere thuiszorginstellingen in deze regio. Daarop kwam in no-time een nieuw regionaal dekkend netwerk tot stand.

Uniek voor het land

,,Uniek voor het land, wat hier gebeurt. En fijn ook dat nu ineens goed samengewerkt wordt met een aantal belangrijke thuiszorgorganisaties. Iets positiefs waar corona blijkbaar voor nodig was. In de nieuwe situatie krijgt elke gemeente voortaan één specifieke organisatie als aanspreekpunt. Zo nemen wijzelf bijvoorbeeld Laren en Huizen en Hilverzorg Hilversum. Elke thuiszorginstelling krijgt dan ook een eigen coronateam.”

Voor deze methode is volgens Dieperink gekozen omdat de ziekenhuizen ’leeg moeten’. Dat neemt volgens haar niet weg dat de druk op de Thuiszorg in deze tijden extra groot is. ,,Iedereen is aan het minderen om zo de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.” Ook woordvoerder Jeroen Hurkens van Hilverzorg bevestigt dat: ,,De Thuiszorg is aan het afschalen, om zo min mogelijk contact met zieke mensen te hebben. Er wordt voorlopig een extra beroep op mantelzorgers gedaan. Dat is goed voor de meer kwetsbare cliënten, die zo minder kans lopen op besmetting.”

Bij medewerkers van sommige thuiszorgorganisaties leeft intussen de vrees voor besmetting, van zichzelf of van cliënten. Bij vakbond FNV zeggen ze massaal vragen en klachten hierover te krijgen van leden, ook over wat wel en niet mag en toegestaan is. De FNV heeft er een drukbezochte website voor gemaakt.

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.