Premium

Bewaren Soest-Zuid terzijde geschoven; Soest zet verkeersplan door, woonstraten worden drukker

Bewaren Soest-Zuid terzijde geschoven; Soest zet verkeersplan door, woonstraten worden drukker
Al in 2008 was er gedoe over de spitsafsluiting van de spoorwegovergang in de Foekenlaan. Destijds was de buurt onaangenaam verrast door een proef van de gemeente om de spitsafsluiting tijdelijk op te heffen.
© archieffoto
Soest

De gemeente Soest zet Verkeersplan Soest-Zuid door. Bezwaren van omwonenden zijn ongegrond verklaard. Buurtbewoners kunnen nog naar de rechter om de verkeersplannen tegen te houden.

De doorstroming van het verkeer in Soest-Zuid is al jaren een heikel punt. Een kleine vijf jaar geleden al werd het Verkeersplan Soest-Zuid vastgesteld. Onderdelen van dit plan: het opheffen van de spitsafsluiting van de spoorwegovergang in de Foekenlaan en het opheffen van het afslagverbod van de Birkstraat naar de Bartolottilaan. Omdat de verkeersdruk in de woonstraten daardoor zal toenemen gaat Soest deze wegen herinrichten.

In totaal zijn tegen de Soester verkeersplannen acht bezwaarschriften ingediend. Een van deze bezwaren was namens de Bewonersvereniging Soest-Zuid en namens 52 buurtbewoners. Volgens de bezwaarschriftencommissie staat er echter niets in de bezwaarschriften dat nog niet bekend was en waar in de plannenmakerij niet al rekening mee is gehouden. Burgemeester en wethouders volgen het advies van de Bezwaarschriftencommissie om de bezwaren ongegrond te verklaren.

Omwonenden vrezen onder meer toenemende verkeersdrukte in de woonstraten in de buurt. Burgemeester en wethouders zeggen deze bezwaren op zich wel te snappen, maar zien er geen reden in om de plannen niet door te zetten. In dit geval gaat het algemene belang - betere doorstroming - voorop. Bovendien worden de woonstraten heringericht om ze veiliger te maken, belooft de gemeente.

De verkeersmaatregelen worden voorlopig nog niet uitgevoerd. De gemeente komt pas in actie als alles onherroepelijk is, en zolang de bezwaarmakers nog naar de rechter kunnen stappen is dat niet het geval. Soest denkt de verkeersaanpassingen uiterlijk in 2024 gerealiseerd te kunnen hebben.

Net binnen