Premium

Berenjacht zorgt voor een beetje afleiding in crisistijd; ’Maar je moet wel op anderhalve meter blijven’

Eemnes

Hoog tijd voor wat afleiding voor kinderen in crisistijd. In onder meer Eemnes, Hilversum en Huizen poseren massaal knuffelberen voor het raam. De actie is overgewaaid vanuit Australië en Engeland. Berenjacht moet kinderen een beetje afleiding geven.

Op de Fazantenhof in Eemnes loopt een groepje kinderen tussen de vier en twaalf jaar al spelend door de straat. De een op de fiets, de ander stuitert een voetbal. Op berenjacht zijn ze nog niet. „Ben jij op berenjacht?” vraagt een van hen. De kinderen hebben pas net van het spel gehoord. Op minstens twee adressen in de straat staan al beren voor het raam. De locaties blijven geheim.

Het spel berenjacht werkt simpel. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen een knuffelbeer voor het raam zetten. Kinderen kunnen die beren voor de ramen zoeken als ze eindelijk even naar buiten mogen. Het doel is om zoveel mogelijk beren te spotten.

Anderhalve meter

„Wij gaan ook meedoen!” schreeuwt de jongste (4) van het stel. Het groepje kinderen heeft al bijna twee weken vrij van school. Langzaamaan begint de verveling toe te slaan. „Het is een beetje leuk, zoveel vrij. Maar wel heel veel”, klinkt het. Gelukkig schijnt de zon, is het een graad of twaalf en kunnen ze even naar buiten. „Je moet wel op anderhalve meter blijven.” Die boodschap lijkt bij Mees, Minke, Julius, Bram en Sem aangekomen. Alleen familie mag wat dichter bij elkaar voor de foto.

Goed zoeken

Op een van de adressen op de Fazantenhof woont Gerrie (die graag zonder achternaam in de krant wil). Via de Faccebookpagina ’Je bent Eemnesser als..’ wordt duidelijk dat ook bij haar thuis een beer voor het raam staat. „Goed zoeken”, staat erbij.

De kinderen hebben gelijk. Weet je inmiddels van berenjacht, dan is er geen ontkomen meer aan. Die beer moet gevonden worden. De beer van Gerrie blijkt ergens bij de voordeur te zijn verstopt. „Dan hebben de kinderen ook wat te doen”, zegt ze lachend. Zelf is ze nog niet gaan spotten. „Ik probeer vooral enthousiast te maken.”

Elders op de Fazantenhof staat een beer voor het raam bij de familie Muntinga. Een van de gezinsleden kijkt goedkeurend toe hoe de beer een portretfoto krijgt. Ondertussen wordt de hond tot rust gemaand. „Wij vinden het een leuke actie. Ik loop zelf ook weleens een rondje door de buurt en ik denk dat afleiding nu wel goed is.”

Wij gaan op berenjacht

Het idee van het spel is overgewaaid uit Australië en Engeland. Aldaar is inspiratie gehaald uit het kinderboek Wij gaan op berenjacht’’ van Michael Rosen en Helen Oxenbury.

Ook in Hilversum en Huizen staan vele beren voor het raam. In Huizen poseren de beren vooralsnog vooral in de Zenderwijk. In Hilversum kan de zoektocht worden gestart in het oosten van de gemeente, rond de Kamerlingh Onnesweg.